Annons

Annons

11 spännande fakta om Gucci som du inte hört tidigare

Gucci är ett av världens ledande modehus. CHIC har tagit reda på fakta om dess grundare och framgångskoncept som du nog aldrig hört tidigare.

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av redaktionen. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Vi har nog alla en relation till Gucci och modehusets historia sträcker sig långt bak i tiden. CHIC har tagit fram 11 spännande fakta om lyxmärket som du kanske inte har hört tidigare.

Annons

Sugen på en Gucci-väska? Här kan du shoppa direkt!

1. GG
Vart kommer Guccis GG-logga ifrån? Svaret är enkelt. Gucci grundades av Guccio Gucci 1921, och loggan är inspirerad av hans initialer. Anledningen till att det ena g:et är upp och ner är för att loggan alltid ska se likadan ut, oavsett vilken vinkel du ser den ur. Det klassiska Gucci-monogrammet ritades av Guccis son Aldo år 1933 och sedan dess har det hängt med.

Gilla CHIC på Facebook
gucci logga

Guccis logga ska se likadan ut från alla vinklar.

2. Karriär sent i livet
Att byta karriär sent i livet behöver inte vara något dåligt, och här är Guccio Gucci ett ypperligt exempel. År 1921, vid 40 års ålder, grundande han Gucci i Florens, som senare kom att bli en framgångssaga utan dess like.

3. Startskottet
Innan Guccio Gucci tog sig in på lyxmarknaden hade han bland annat jobbat som diskare, servitör och portvakt i London och Paris. Det var dock när han jobbade i en hiss som han insåg att han ville byta riktning eftersom han imponerades av gästernas lyxiga bagage.

4. New York
1953 öppnade Gucci sin första butik i New York, vilket också blev den första italienska lyxbutiken på Manhattan. Samma år dog Guccio Gucci, och hans fyra söner tog över rodret vid modehuset.

gucci new york

Gucci tog italienskt mode till New York.

5. Guccis canvas
I dag är Gucci inte bara känt för lyxigt läder utan även för sitt canvastyg. Men bakgrunden till materialet var inte att bredda varumärket, utan helt enkelt för att det var brist på läder under andra världskriget. För att liva upp väskorna passade man på att presentera märkets signaturfärger grönt och rött tillsammans med det.

Shoppingtips: Guccis senaste kollektion – shoppa här!

6. Loafers
Guccis klassiska loafers skapades 1932 och har i princip sett likadana ut sedan dess, med vissa uppdateringar i designen genom åren.

7. Guccis bredd
Från början specialiserade sig Gucci enbart på lyxiga läderväskor. I dag har modehuset breddat sig totalt och gör allt från hundleksaker till tapeter och bilinredning. Senast samarbetade de med Fiat, vilket blev en stor succé.

gucci fiat 500

Samarbetet med Fiat resulterade i en liten Gucci-bil.

8. Flora print
Guccis välkända scarf i mönstret flora print är en riktig klassiker. Mönstret, som användes mycket i modehusets vårkollektion förra året, skapades ursprungligen på beställning av Grace Kelly.

9. Kering
I dag ägs Gucci av Kering. Andra märken som ingår i koncernen är bland andra Alexander McQueen, Balenciaga, Puma och Saint Laurent. Marco Bizzarri är vd för Gucci och Alessandro Michele har positionen som creative director.

10. Välgörenhet
2005 inledde Gucci ett samarbete med Unicef och donerar årligen pengar till välgörenhetsorganisationen. Bland annat har de startat skolor i Afrika och stöttar barn som lever i extrem fattigdom.

11. Världsrekord
1998 slog Gucci världsrekord när de sålde sina ”Genius Jeans”, som blev de dyraste någonsin. Jeansen såldes för lite drygt 28 200 kronor, men blev av med titeln till Levi’s ett par år senare som toppade rekordet.

gucci dionysus
CHICs modechef Caroline Sandström har den här snygga Gucci-väskan i garderoben.

12. Intriger inom Gucci
Genom åren har familjen Gucci kantats av skandaler. 2010 släppte Jenny Gucci, som gift sig in i modefamiljen, en bok om sina upplevelser. I boken berättar hon om rivalitet, girighet och strider.

Läs mer fakta om lyxiga modehus:
Sex saker du inte visste om Louis Vuitton
Sju spännande fakta om Hermès
Sex saker du inte visste om Chanel

Foto: All Over Press

Annons
Annons

AnnonsLaddar