Annons

Annons

12 superknep för ett bättre resultat på högskoleprovet
Annons


få bättre resultat  på högskoleprovet

CHIC hjälper dig att lyckas på högskoleprovet!

Den 24 oktober är det dags för högskoleprovet igen. CHIC ger dig tolv enkla knep som kan ge dig bättre resultat under skrivningen.

Förberedelser innan högskoleprovet

1. Öva på gamla prov
Om det är den första gången du skriver högskoleprovet kommer du förmodligen bli förvånad över hur det är upplagt – och hur lite tid du egentligen har till varje fråga. Gå in på studera.nu och skriv gamla prov innan själva provdagen, för att vara mer förberedd.

2. Ta tid
När du skriver de gamla proven – kom ihåg att ta tid för att få en uppfattning om hur lång tid du egentligen behöver för att ta dig igenom frågorna. Det ger dig ett hum om vad du kommer behöva under provdagen.

3. Öka ordförrådet
En stor del av högskoleprovet består av läsförståelse och en rad svåra ord. Uppdatera dig enkelt i vardagen genom att bläddra i dagstidningar, prata med äldre släktingar (de har ofta ett ordförråd utan dess like!) och läs böcker. Dessutom kan du lära dig fler ord genom olika appar, till exempel Svenska akademins ordlista.

4. Uppdatera mattekunskaperna
Var det X antal år sedan du satt och stirrade på svarta tavlan under mattelektionerna? Klicka dig in på Youtube – där finns massor av smarta personer som på ett lätt sätt fräscha upp dina kunskaper.

5. Boosta din engelska
Likväl som de andra ämnena kan det onekligen ha gått ett tag sedan du satt på en engelskalektion. Ett superenkelt knep är att texta till exempel engelska tv-serier med engelsk text – på så sätt ökar du din förståelse för språket och får ett större vokabulär med enkla medel. Ett annat smart tips är att läsa amerikanska och engelska dagstidningar på nätet.

Precis innan högskoleprovet

6. Sov ordentligt (och absolut ingen fest dagen innan!)
Även om du kanske inte förväntar dig ett marathon så kan vi garantera att det är det. Ät en ordentlig, stadig frukost som du står dig på länge och se till att komma utvilad till provtillfället.

7. Kom ihåg pass eller ID-kort
… annars får du inte skriva provet överhuvudtaget.

8. Bli inte stressad av andra
Det spelar ingen roll om de andra i rummet skriver så att pennan glöder – huvudsaken är att du fokuserar på ditt eget resultat, eftersom det bara är det som räknas.

9. Läs instruktionerna riktigt noga
Att falla på ett enkelt slarvfel är ett vanligt misstag. Se till att du har förstått varje uppgift och att du inte gör fel i onödan. Dubbelkolla dessutom att du har kryssat i rätt ruta, så att det inte blir några missförstånd.

10. Våga gissa
Du kan få poäng på en uppgift bara genom att gissa. Och kom ihåg att det är bättre att skriva fel svar än inget fel alls – du kan nämligen inte få några minuspoäng på provet.

11. Varva ner under lunchen
När du får rast är det viktigt att du stressar ner och försöker slappna av – koncentrationen kommer tryta om du inte tar en ordentlig paus!

12. Lägg allt ”worst case scenario”-tänk åt sidan
Det värsta som kan hända är faktiskt att du inte får det resultat du hoppats på. Bättre lycka nästa gång, helt enkelt!

Av: Cassandra Lindblom
Foto: All Over Press


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar