Annons

Annons

7 supertips för att bli av med sötsuget
Annons


så blir du av med sötsuget

Svårt att bli av med sötsuget? Det finns hjälp att få.

Älskar du sötsaker och har svårt att motstå ”något gott” på kvällarna? Det är du inte direkt ensam om och behöver varken tyda på dålig karaktär eller att du har sämre självdisciplin. Våra hjärnor fungerar nämligen inte utan socker utan får energi av glukos (=socker). Hjärnan gillar att vi äter kolhydrater och helst snabba sådana. Kicken du får när du äter socker är hjärnans sätt att belöna dig för att du förser den med bränsle.

Trots att det kan kännas som en omöjlighet att bli av med sötsuget finns det faktiskt ett par saker du kan göra för att få bort det någorlunda. Här är 7 tips som hjälper dig att få bort sötsuget!

Läs även:
Amelie Håkansson: ”Så minskar du ditt sötsug”
17 saker du bara känner igen om du gymmar
Matbakis? Charlotta tipsar om nyttiga återställare
Bloggarnas 5 bästa recept på acaibowl

1. Ät regelbundet. Regelbundna måltider med bra fett, långsamma kolhydrater och protein håller blodsockret på jämn nivå, vilket minskar sockersuget.

2. Bestäm vilka tidpunkter du ”får” äta sött. Då minskar risken att sötsuget eskalerar och blir svårt att kontrollera. Försök att undvika att äta sött tidigt på dagen. Börjar du morgonen med något sött ökar nämligen risken att fortsätter vara sugen hela dagen.

3. Minska på tillsatt socker i din mat. Exempel på sockerfällor i vardagen är fruktyoghurt, bröd och färdigmat. Samma sak gäller med konstgjorda sötningsmedel. Sött ger sug efter mer sött och även den söta smaken i lightläsk skapar sötsug.

4. Ha nyttiga snacks till hands, exempelvis nötter och frukt. När sötsuget slår till hjälper det att ta en frukt eller några nötter i stället för godis. Då får du chansen att stå ut till nästa måltid.

5. Ät direkt efter träningen. Tränar du mycket är det lätt att bli sugen på snabba kolhydrater, så se till att ha en banan i träningsväskan och en förberedd matlåda hemma. Det kommer att göra att du håller ifrån dig från sött och godis efter träningen.

6. Var snäll mot dig själv. Det är bättre att äta lite sött när det krisar och acceptera det, istället för att skuldbelägga sig själv. Skuld kan ju som bekant leda till tröstätande.

7. Ha tålamod till en början. När du försöker bli av med sötsuget genomgår kroppen abstinens. Du kommer alltså att må dåligt under en period, men med hjälp av de ovanstående punkterna går det att undvika att abstinensen blir för jobbig.

Läs även:
Amelie Håkansson: ”Så minskar du ditt sötsug”
17 saker du bara känner igen om du gymmar
Matbakis? Charlotta tipsar om nyttiga återställare
Bloggarnas 5 bästa recept på acaibowl

VARIOUS

Av: Malin Ny Foto: All over press Källa: Prevent


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar