Annons

Annons

Anitha Schulmans bästa tips till dig som vill starta eget

Har du också tänkt starta eget? För CHIC avslöjar entreprenören Anitha Schulman sina bästa tips för dig som vill starta eget i år.

I tretton år jobbade Anitha Schulman med tv, som projektledare, trots att hon egentligen är utbildad formgivare. Ett roligt jobb, men hon saknade kreativiteten, och när ett danskt företag hörde av sig efter att hon hade visat upp några designprojekt i sin blogg tog hon chansen. Hon pitchade en idé hon hade haft länge: en egen porslinskollektion. Äntligen fick hon skapa själv! När de sedan ändrade konceptet så mycket att hennes grundidé knappt fanns kvar blev hon så arg att hon bestämde sig för att satsa själv istället.

Annons

– Det var faktiskt min man som sa: ”Gör det själv då!” Och jag kände, varför inte? I efterhand är jag väldigt glad att jag provade. Jag är en risktagare när det gäller affärer, men det här var så långt ifrån det som var bekvämt. Samtidigt kunde jag bara översätta projektledandet från ett yrke till ett annat.

Hon startade smått, ville inte lägga alla ägg i samma korg, och tog inget dramatiskt farväl av TV-branschen för all framtid. Under en period sparade hon allt hon tjänade från sin blogg och olika projekt för att kunna bygga upp ett startkapital för det nya företaget.

”Du behöver inte säga upp dig från jobbet bara för att du har bestämt dig”

– Jag är glad att jag gjorde en försiktig transaktion. Det är tufft att överleva direkt med ett nytt koncept. Det tar några år innan det börjar flyga.

Att låta det ta lite tid är också hennes bästa tips till den som sitter hemma och funderar på om det inte är dags att förverkliga den där drömmen om att starta eget.

– Kör! Men kör försiktigt. Du behöver inte säga upp dig från jobbet bara för att du har bestämt dig, man kan jobba ganska länge på kammaren innan man säger tack och hej – om man nu ska det. Det kan ju vara bra att jobba halvtid ett tag. En del gör dramatiska start-ups och så finns det inte täckning på kontot. Många bra projekt går i stöpet på grund av det.
Själv hade hon hon en massa idéer i början, men alla blev inte förverkligade och alla som förverkligades blev inte succéer.

Läs även:
Modebloggaren tjänar 72 miljoner om året – här är hennes framgångskoncept
10 klädmärken som är lätta att sälja på Blocket
8 peppande karrärcitat av Anna Wintour

– Ja, jag slängde upp en jäkla massa bollar i luften och några föll ner. Jag gjorde en bricka som jag själv tycker är en av de finaste grejerna jag har gjort, men den har inte alls sålt bra. Men man måste vara beredd på det. Det är inte bara en walk in the park.

Idag säljer Anitha Schulmans företag framför allt porslin med grafiska tryck till köpare i hela landet. Kunderna kan själva bestämma vilken stil de vill ha, gällande motiv och färger. Men om hon hade startat idag hade hon troligtvis beskrivit affärsidén lite bredare.

anitha schulman porslin

Anitha Schulman har gjort succé med sina kollektioner.

– Folk säger: ”Jaha, jag visste inte att du gjorde möbler, jag trodde att du bara gjorde porslin”. Det grundläggande är att jag jobbar med grafisk formgivning – vad det appliceras på är upp till mottagaren.

Oavsett vilken produkt hon jobbar med så tycker hon om att låta hårda uttryck möta mjuka material och tvärtom.

– Som en tallrik, som ofta är kopplad till romantiska middagar – vad händer om man sätter en dödskalle på den? Kan man få en tredje dimension då?

Men det är inte bara grafiska tryck hon skapar i sitt kontor som ligger mitt på Stureplan. Hon spelar även in poddradio, gör TV-program och bloggar om livet med två barn.

– Allting händer där! Jag har så många hattar på mitt huvud, det gäller att vara strukturerad. Men jag är glad att jag har vågat kliva fram och göra det jag vill. Jag har gjort projekt åt andra förut, men aldrig fått cred själv. Jag tycker att det är den bästa belöning man kan få, att det står ens namn på något.

Mitt bästa starta eget-tips!

”Säg inte upp dig direkt. Man kan jobba ganska länge vid sidan om på sitt nya projekt.”

Anitha Schulman

Ålder: 37 år
Företagsnamn: Par Anitha Schulman.
Yrkestitel: Creative director och VD. Medie- och sociala medier-entreprenör.
Hemsida: Anithaschulman.se

Läs även:
7 kända kvinnor som tjänar miljoner på sina företag
Sveriges bäst betalda bloggare tjänar 300 000 kronor i månaden
Fem karriärtips från Diane von Fürstenberg

Av: Helena Skoog
Foto: Susanne Kindt

Annons
Annons

AnnonsLaddar