Annons

Annons

Apporexi – när smalhetsen tar över din feed
Annons


Apporexi - när smalhetsen tar över din feed.

Apporexi – när smalhetsen tar över din feed.

En app räknar kalorier, en annan träningstimmar och i en tredje visas bilder på smala semesterben,”thigh gaps” och nyttiga smoothies. Den nya tekniken lär dig att kräkas på bästa sätt och är direkt farlig för den som inte kan hantera smalhetsande feeden.

Av: Helena Skoog Foto: Antoni Ruiz Aragó

Strax under ”Sara har checkat in på Salladsbaren” står det i Facebook-feeden: ”Yes, jag klarade halvamaran idag, äntligen!” Några inlägg ovanför ligger en lunchbild på en 5:2-tallrik med tonfisk och grönsaker tillsammans med (det minimala) antalet kalorier. Själv sneglar du ner på den nu tomma hamburgertallriken, sippar det sista av colan (som inte ens är light) och känner plötsligt ett litet, men irriterande envist, dåligt samvete. Som om inte det vore nog plingar det i telefonen från din viktnedgångsapp – du har redan ätit nog med kalorier idag och lunchen är inte ens registrerad ännu.

På en annan del av internet står en tjej i bara trosor och fotar sig själv i en spegel uppsatt på väggen. Magen buktar inåt, revbenen står ut och benen möts i ett gigantiskt ”thigh gap” – ja, mellanrummet mellan låren har fått ett eget namn. Instagram-aliaset börjar med ”Ana”, den internationella förkortningen på anorexi, och texten under bilden är ett rop på hjälp: ”Jag har gått upp flera hundra gram nu, måste fasta hela dagen. Snälla hjälp mig att inte äta”. Svaren är en blandning av uppmuntrande utrop, som ”Du klarar det!”, ”Håll ut, vännen!” och de ständigt återkommande ”Jag älskar dig som du är, jag finns här om du behöver prata” från anorexibekämparna som outtröttligt skriver samma meddelande gång på gång hos tjej efter tjej.

Dagens teknik med forum där vi kan tipsa varandra om hur vi kan gå ner i vikt, appar som räknar kalorier eller håller koll på vår träning och sociala medier där vi både kan visa upp den nyttiga smoothien vi just mixade och tala om att vi minsann har tränat varje dag den här veckan, kan vara fantastisk för den som kan använda den balanserat. Men i en ätstörd tjej eller killes händer kan den bli en farlig del av sjukdomen.

Monika Fored är överläkare och medicinsk chef på Capio Anorexi Center i Stockholm och hos dem är det numera självklart att prata om teknik och olika appar, som en del av behandlingen.

– Vissa bör ta bort en del appar om de verkligen vill bli friska. Det är extremt vanligt med ett tvångsmässigt användande av program som räknar kalorier. Det gick ju att räkna förut också, men nu är det så otroligt tillgängligt i olika bantningappar på telefonen, berättar hon.

Just tillgängligheten tror hon är en del av problemet, att det är så enkelt att hitta likasinnade som uppmuntrar till att gå ner ännu mer i vikt och att hela nätsamhället är så inriktat på att visa upp vad vi äter och hur mycket vi tränar.

– Det fnns väldigt destruktiva sidor på nätet som talar om hur man ska kräkas på bästa sätt och hur man kan lura sin omgivning. Det är en djungel som vi äldre nog har svårt att riktigt förstå. Det kommer hela tiden nya saker. En ätstörd person ägnar kanske 90 procent av sin tankeverksamhet åt sin vikt och den nya tekniken blir en del i det, säger Monika Fored.

Bakom hashtags som #ana, #bulimia och #mustbeskinny – efter en varning från Instagram för ”starkt innehåll i de här bilderna” och en länk till mer information om anorexi – finns en hel värld av svältande, frossande, kräkande och väldigt sjuka tjejer som peppar varandra att gå ner några hundra gram till. Här finns tusentals inspirationsbilder (thinspo) på kroppar som är ännu lite smalare än deras egna. Många fotar allt de äter och för en offentlig matdagbok medan andra visar bilder på sina skärsår.

Men besattheten av att visa upp vad vi äter och hur smala våra ben ser ut i bikini på semestern ingår även i vårt vanliga sätt att använda internet idag. Att skryta om sitt senaste träningsresultat eller fota den snygga formationen av morötter som vi ersatt godispåsen med måste förstås inte vara sjukligt, men det har blivit en självklar del i mediebruset som både kan trigga en ätstörd person och normalisera hens beteende. Om alla följare säger att jag är snygg med mina utstående revben samtidigt som alla mina vänner plötsligt börjar fasta – då är det väl så det ska vara?

– Ju fler som bantar, desto fler riskerar att insjukna i en ätstörning, säger Monika Fored. Den svåra anorexin ökar inte i Sverige, men andra ätstörningar ökar och de går längre ner i åldrarna. Som ung kan det vara svårt att hitta en balans och man tror att man måste vara mager när man ser bilder på smala tjejer i reklam eller på internet. Det räcker aldrig att vara good enough och det kan vara stressande.

Titta på din egen sociala medier-feed. Hur många matbilder, träningsresultat och incheckningar på diverse råkostinriktade lunchställen hittar du där? Och vad gör alla smalhetsande statusuppdateringar med dig och din syn på mat och vikt? Lägger du kanske själv tvångsmässigt upp bilder på löpbandet du just besegrat? Har du en app som varnar om du har ätit för mycket? Tekniken i sig behöver förstås inte vara farlig om den används på ett sunt sätt. Men när blir ett normalt beteende destruktivt?

– Om livet funkar bra i övrigt och man tycker att det är kul att lägga upp bilder på sin mat eller går ner i vikt med hjälp av en app så är det säkert bra. Ofta går det jättebra först, tills det går över en gräns. De festa vet precis när det händer. När man ägnar 90 procent av sin tankeverksamhet åt mat, träning, kropp och vikt och den nya tekniken, då har det nog gått överstyr, säger Monika Fored.

Är du orolig för ditt eget beteende? På många ställen i landet finns olika ätstörningscenter, men om du inte vet vart du ska vända dig går det bra att ringa Vårdguiden, 1177, eller ta kontakt med din vårdcentral.

Läs mer om ätstörningar:

Friskfri.se – Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.
Ätstörning.se – Kunskapscentrum för ätstörningar.
1177.se – Här finns information om alla sjukdomar och även om vart du kan vända dig för vård.

thinstagram-with-hashtags


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar