Annons

Annons

Är du en shopaholic? CHICs 5-stegsprogram hjälper dig!
Annons


Isla Fisher som Becky i "En shopaholics bekännelser"

Isla Fisher som Becky i ”En shopaholics bekännelser”

Har du också för mycket månad kvar när lönen är slut? Idag ökar kreditkortsskulderna hos unga kvinnor markant och vi shoppar mer saker än vi har råd för. Precis som för Becky i ”En shopaholics bekännelser” kan det vara svårt att stå emot frestande skyltdockors lockrop, trendiga nyheter i butikerna och ett modeintresse som kräver en plånbok av Victoria Beckhams storlek. Men det går att shoppa med gott samvete utan att spränga krediten varje månad.

CHICs chefredaktör Charlotta Flinkenberg, idag en ”nykter” shopaholic, tipsar här om ett enkelt 5-stegsprogram som gör dig till en sansad fashionista i stället för en stressad kreditshopperska.

Av: Charlotta Flinkenberg

STEG 1: Rannsaka din konsumtion. Har du verkligen koll på hur mycket pengar du shoppar för varje månad? Det kan vara svårt att ha full kontroll över det man spenderar om man handlar mycket på kredit. Skriv ner varje köp du gör under nästkommande månad och ta verkligen med allt. Även ”obetydliga” spontanköp på lunchen för 49 kr på H&M. Många bäckar små…

STEG 2: Ställ en spenderar-diagnos. Att ”bara” shoppa mycket varje månad gör dig inte per automatik till en shopaholic. Det är då själva shoppandet tar över allt annat som du är drabbad. Vad offrar du för att kunna handla? Var ärlig nu, du lurar bara dig själv i slutändan. Köper du hellre ett par skor än mat? Lånar du av vänner, familj och bekanta för att kunna köpa den senaste Marc Jacobs-väskan? Går du till pantbanken med arvegods eller värdesaker du fått i present, för att få loss kontanter till shopping?

STEG 3: Ta tag i skiten – stek krediten! En shoppingmissbrukare klarar inte av att ha ett kreditkort helt enkelt, under själva ”avgiftningsperioden”. Så är det bara. Det är som att ge en alkoholist möjlighet att köpa sprit på krita på Systembolaget. Prata med din bank/kreditinstitut (eller banker, du kanske har fler kreditkort?) och säg att du vill göra en avbetalningsplan på den kredit du är skyldig. Exempelvis att du betalar av 500 kr eller 1 500 kr i månaden på din skuld tills du är skuldfri. Stoppa inte huvudet i sanden och göm dig (som Becky gör i filmen ”En shopaholics bekännelser”). Kronofogdemyndigheten går att resonera med, banker också. Men du måste visa en välvilja att betala tillbaks det du är skyldig. Försök i den mån det går att förhindra att du får en betalningsanmärkning. Får du en sån blir det OMÖJLIGT att få lån/köpa bostad, mm i framtiden. Klipp samtliga kreditkort. Skaffa betalkort i stället – utan kredit.

STEG 4: Sälj dina gamla kläder och saker. Det finns säkerligen massor som du bara använt en gång – eller aldrig. Fotografera prylarna/kläderna och lägg ut dom till försäljning på Blocket, Tradera eller liknande. Eller gå till en second hand-affär och sälj delar av din garderob. Ofta får man sälja dom via kommision och alltså vänta på betalning tills butiken sålt plaggen.

STEG 5: Bli chiconomisk! Det GÅR att shoppa utan att knäcka ekonomin i botten. I varje nummer av CHIC tipsar vi om de snyggaste fynden under 500 kr. Shoppa i din egen garderob! Du har säkert redan snygga saker som går att uppdatera enkelt genom vissa stylingknep (vik upp kavajärmen, sy om en gammal klänning, lägg till ett skärp och få ett helt nytt stuk på gamla kappan, osv). Fynda på second hand. Håll utkik efter utförsäljningar och bli ett reaproffs. När du ser någon ny, fin väska eller klänning som precis anlänt i butik, spana in den noga varje dag och fundera över hur gärna du faktiskt vill ha den. Om du fortfarande tycker att den är oemotståndlig tre månader senare kan du säkert fynda den till minst halva priset då den reas ut.

Lycka till!

Isla Fisher som Becky i "En shopaholics bekännelser"

Isla Fisher som Becky i ”En shopaholics bekännelser”


Annons


TAGGAR
3 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar