Annons

Annons

Årets Chicaste Karriärista 2015: Maria Tjärnlund
Annons


Årets Chicaste Karriärista 2015: Maria Tjärnlund

Årets Chicaste Karriärista 2015: Maria Tjärnlund

Årets Chicaste Karriärista 2015: Maria Tjärnlund
Ålder: 46 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Två barn.
Yrke: Investment manager, affärsstrateg på Apegroup Innovation, sitter i flera bolagsstyrelser.
Motivering: ”En tuffing i styrelserum som basar över företag i en mansdominerad bransch. Maria klär sig med fashionpondus, men välker röda eller vita kostymer, leopardmönstrat och svarta skinnbyxor istället för konservativa dräkter. Keep on rockin’, Maria!”

Grattis! Hur känns det?
– Jag blev väldigt överraskad och glad så klart! I mitt yrke finns det många listor, man kan vara årets IT-kvinna, årets mäktigaste kvinna och det här är ju en kombination av karriär och att man har modekoll. En riktig powervinst.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag kommer från Sundsvall där rockscenen var ganska stor så jag är egentligen en punkande hårdrockare i grund och botten. Svart har alltid varit en stor del av mitt modeliv. Min stil är rockig med en elegant twist.

Hur tänker du när du klär dig på morgonen?
– Jag klär mig efter mitt humör och jag har haft tuffa perioder i mitt liv med cancer bland annat och det skapade vissa begränsningar i min klädstil. Jag svullnade upp och hade mycket lösare kläder än vad jag brukar ha. När jag jobbar kör jag alltid en bas med ett linne, ett par snygga byxor och en kavaj med lite edge. Jag klär mig alltid efter vilka typ av möten jag har och har alltid ett ombyte på jobbet. Ibland är jag sugen på något helt crazy och så kommer jag till jobbet och inser att såhär kan jag ju inte se ut. Jag har alltid klackar men är också svag för roliga sneakers.

Hur mycket shoppar du för varje månad?
– Det roliga är att det är väldigt lite. Jag köper några få kvalitetsplagg som är lite dyrare och sen köper jag trendplaggen på de stora kedjorna. Jag är en av de absolut bästa REA-handlarna i Stockholm och sen gillar jag att shoppa second hand.

Hur ser det ut i din garderob?
– Jag har en ganska stor garderob, en hel vägg med mycket vitt och svart och massvis av skjortor. Det känns som jag har gett den svarta sidenskjortan ett namn och har säkert åtta stycken i olika svarta nyanser. Jag har kanske 30 par skor och 15-20 kavajer. Jag är galen i kavajer.

Sämsta köpet?
– Jag köpte en Dolce & Gabbana klänning på Tradera som hänger i garderoben med lappen kvar. Jag tänkte inte på att det var italiensk storlek så klänningen är ju pytteliten. Och den var ganska dyr…

Du har ju jobbat som modell. Berätta!
Sighsten Herrgård fångade upp mig under en vistelse i Stockholm på 80 talet och tipsade mig om att jag borde noppa ögonbrynen. Jag gick bland annat modevisningar för Stockholmsgruppen på 90-talet, men sen tyckte jag det här med att banta och vara för smal inte var min grej. Jag älskar ju mat! Så min modellkarriär var väldigt kort men intensiv. Men sen gick jag över till andra sidan och jobbade som kostymör och performance stylist på visningar och inspelningar av rockvideos.

Följder du trender?
– Ja, men jag gillar inte maskerad. Jag gillar att klä ut mig och vara exhibitionistisk men det vill jag vara utifrån min egen person inte efter en ny stil. Jag kommer inte gå med hippieväst och cowboyhatt bara för att 70-talet kommer tillbaka. Men jag kommer säkert att bli influerad.

Har du någon stilikon?
Charlotte Gainsbourg och min absoluta favorit Yasmin Sewell. Icona Pop och Say Lou Lou är kändisband just nu som jag tycker klär sig jävligt coolt. Och såklart Sarah Jessica Parker, vem gillar inte henne!?

Har du gjort bort dig modemässigt någon gång?
– Det värsta jag varit med om var när jag fick för mig att köpa en kort angoratröja i cerise som slutade precis under bysten! Till den bar jag en svart genomskinlig tyllkjol som gick ända ner till golvet. Jag lovar, jag såg ut som den elaka fen.

Årets Chicaste Karriärista 2015: Maria Tjärnlund

Årets Chicaste Karriärista 2015: Maria Tjärnlund

Text: Caroline Snabb
Foto: Magnus Ragnvid
Styling: Csilla Vincefi Nee
Modeassistent: Harun Delic


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar