Annons

Annons

Årets julvärd Petra Mede: ”Jag ska inte vara Arne Weise”
Annons


Petra Mede är årets julvärd 2013.

Petra Mede är årets julvärd 2013.

Sedan legendaren Arne Weise pensionerade sig som julvärd på SVT efter 30 år i rutan har en ny, svensk personlighet fått det ärofyllda uppdraget varje år. Nu har turen kommit till programledaren och skådespelerskan Petra Mede, 43. Hon tackade ja direkt när hon fick frågan.

– Julafton är en viktig kväll som står för flera olika saker och väcker många känslor. En massa glädje naturligtvis, mat och julklappsstunden, men även eftertänksamhet och ensamhet. Min utmaning blir att ha allt det i bakhuvudet och försöka täcka hela spannet, säger Petra.

Hur ser din drömjul ut?
– Ju fler desto bättre! Människor alltså, inte jular. Och gärna med människor jag aldrig träffat tidigare. Gemenskap framför allt.

Sämsta barndomsminne:
– En jul när vi fick besök av en jultomte vars mask skrämde livet ur mig, det visade sig vara en släkting. Vår relation har varit spänd sedan dess.

Bästa barndomsminne:
– Julaftonsmorgon när allt ligger framför en. När presenterna är oöppnade och man är full av förväntan. Det sägs att människan är som lyckligast när hon väntar på att något roligt ska ske. Kanske är den stunden den viktigaste.

Vad kan och vill du bidra med som julvärd?
– Vad jag lyckas bidra med får andra bedöma men min förhoppning är vara ett sällskap och att lotsa tv-tittarna genom kvällen på ett ibland mer allvarligt och ibland ett mer lättsamt sätt.

Hur ser du på uppdraget som julvärd?
– Det är naturligtvis ett hedersuppdrag. En vän till mig frågade: ”Va? Är det du som ska vara Arne Weise i år?”. Det tog jag ju som en komplimang förstås, men jag ska inte vara Arne Weise utan jag ska försöka vara mig själv.

Är det bestämt vad du ska ha på dig på julafton?
– Ja, det är bestämt, men det är en överraskning. Överraskningar är alltid roligt tycker jag, så allt man kan göra en överraskning av ska man göra till det. Det vore ännu roligare om man kunde överraska sig själv på samma sätt, för när jag öppnar min garderob hemma så är det inte som att jag ”oj, ska jag ha på mig det här i dag?”, utan då kastar jag på mig väldigt oglamourösa kläder. Så därför ska jag göra en överraskning av den här klänningen som jag tänkte ha på mig på julafton.

Tidigare julvärdar:

 • 1959-1971: Bengt Feldreich
 • 1972-2002: Arne Weise
 • 2003: Lotta Bromé
 • 2004: Ernst Kirchsteiger
 • 2005: Blossom Tainton
 • 2006: Ingvar Oldsberg
 • 2007: Anne Lundberg
 • 2008: Lasse Kronér
 • 2009: Lisbeth Åkerman 
 • 2010: André Pops
 • 2011: Kalle Moraeus
 • 2012: Sarah Dawn Finer

Läs även: Årets Julklapp 2013 och andra julklappar vi minns

Petra Mede är årets julvärd 2013.

Petra Mede är årets julvärd 2013.

Petra Mede är årets julvärd 2013.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: All Over Press
Intervju: Sara Parkström/SVT


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar