Annons

Annons

Beach 2015, dag 2: Kicka igång träningen
Annons


Candice Swanepoel för Victoria's Secret VSX.

Candice Swanepoel för Victoria’s Secret VSX.

Oavsett vad du har för mål är träning bra för dig. Skyll inte på att du inte har något gymkort eller att det är ont on tid. Excuses, excuses… Kolla vilken träningsprofil du har i nuläget och läs därefter vad du ska göra de kommande veckorna!

SLACKERN = har inte sett insidan av ett gym sedan 1997, skyller på dålig ekonomi/ont om tid/olus eller annat. Rör sig i princip aldrig och tar hissen istället för trapporna.

Så kickar du igång: Köp inget gymkort. Satsa på det du kan göra hemma istället, vilket är mycket. Ditt första träningspass blir idag! Snöra på dig träningsskorna (har du inga så får du köpa ett par, finns runt 500 spänn på närmaste Stadium-butik) och ut och kuta. Ladda ner appen Runkeeper så får du hjälp med avstånd, förbränning, tid, kan jämföra olika löppass med mera. Ja, det är jobbigt som fan. Och tråkigt. Men det blir lättare för varje gång. Trust us! Spring så långt du orkar tills du måste gå. Det är ofta längre än man tror. Spring inte så fort i början utan hitta ett lagom tempo. När du har sprungit klart (försök att orka springa i åtminstone 20 minuter) så kan du göra följande övningar hemma på en vanliga yogamatta (eller vanligt sittunderlag): armhävningar, jägarvila, situps och rygglift. Googla dessa övningar så att du gör dem rätt. Gör 10 st av varje (förutom jägarvilan). Repetera 3 ggr. Sitt i jägarvila minst 30 sekunder. Sedan vila och någon annan övning. Repetera 3 ggr.

MEDELMOTIONÄREN = tränar 1-2 gånger i veckan; powerwalks, något friskispass, spelar tennis eller annan aktivitet.

Så kickar du igång: Höj träningsintensiteten! Byt ut powerwalks mot löpning. Du måste gå bra jäkla snabbt för att powerwalk ska ge effekt överhuvudtaget. Testa intervaller och/eller powerwalk med lutning på löpband (eller gå i backar utomhus). Att träna en gång per vecka ger inte så mycket för kroppens muskulatur utan är mest trevlig sysselsättning. Lägg till styrketräning med vikter för att höja förbränningen och börja bygga muskler. Var inte rädd för vikter! De gör dig inte ”bullig” utan skapar definierade, snygga linjer på kroppen. Börja med både cardiobiten och vikter-biten idag!

REGELBUNDNA MOTIONÄREN = har gymkort som används flitigt (kör pass och/eller vikter) och/eller löptränar utomhus eller utför annan krävande motion minst 3 gånger per vecka.

Så kickar du igång: Chocka kroppen genom att utmana den med rörelser och vikter den inte känner till sedan tidigare. Det är lätt att man gör saker repetitivt och då ”vänjer” sig kroppen vid detta och utvecklas inte framåt. Börja idag med två saker som är ”överkurs” i det du redan tränar. Om du exempelvis brukar köra jägarvila, så addera hopp eller rotation. Om du kör plankan, kör den med utkliv eller hopp utåt sidorna, eller gör en sidoplanka (googla). Om du brukar hoppa hopprep, lägg på vikter runt handlederna (det finns även hopprep med inbyggda vikter i handtagen). Om du lyfter vikter så lägg på mer vikt. Intervallträning är också väldigt effektivt för konditionen och förbränningen. Om du redan tränar intensivt och ofta men inte ser några framsteg så behöver du lägga om din kost. Och glöm inte heller vila, annars hinner kroppen inte återhämta sig (det är i vilan man bygger musklerna) utan blir svullen och ansträngd och du kan skada dig.

Tidigare inlägg från 14-dagarsplanen hittar du här >>

Läs även: Träna hemma med Ballet Beautiful – kändisarnas favorit

Mary Helen Bowers är Ballet Beautiful.

Mary Helen Bowers är Ballet Beautiful.

Candice Swanepoel för Victoria's Secret VSX.

Candice Swanepoel för Victoria’s Secret VSX.


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar