Annons

Annons

Så lyckas du med brun utan sol (och produkterna som är bäst i test!)

Lyckas med brun utan sol varje gång med CHICs ovärderliga knep - som garanterar att jämt, snyggt och fläckfritt resultat varje gång.

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av redaktionen. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Kate Moss (här för St. Tropez Tan) är mer självsäker när hon har färg.

Kate Moss (här för St. Tropez Tan) är mer självsäker när hon har färg.

Drar du en suck av frustration varje gång du försöker förvandla dina bleka ben till gyllene spiror med hjälp av brun-utan-sol? Lugn, vi guidar dig till rätt teknik för ett garanterat fläckfritt resultat.

Annons

Fördomarna om BUS-produkter (BUS är den generella förkortningen för brun-utan-sol) är många. ”Det luktar illa”, ”Omöjligt att få ett jämnt resultat”, ”Man blir orange” är några av de vanligaste kommentarerna. Den karaktäristiska doften är svår att helt bli kvitt, hur gärna än skönhetsföretagen försöker marknadsföra motsatsen. Den aktiva ingrediensen DHA (dihydroxiaceton), ett slags sockerart, är ämnet som använts i BUS-produkter sedan 50-talet. Ämnet reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör huden mörkare. Samtidigt uppstår en doft som vissa känneteckar som ”solariesvett”.

Gilla CHIC på Facebook

Flammigt/orange resultat kan hända om du väljer en sämre produkt eller inte har förberett dig rätt, alternativt applicerat fel. De flesta av dagens produkter är dock så pass väl utvecklade att man slipper obehagliga överraskningar. Nu finns det dessutom progressiva produkter som gradvis bygger upp den glow du önskar.

Steg för steg: Så lyckas du med brun utan sol

Före applicering: För optimalt resultat bör du först skrubba huden i duschen på att BUS-produkten får bättre fäste. Har du ingen skrubbkräm hemma ås kolla i skafferiet efter vanligt strösocker. Det ger en lagom peelande effekt och du slipper dessutom den oljiga ytan som många andra skrubbkrämer kan lämna då de är feta. Torka huden med masserande rörelser av handduken. Smörj in hälar, armbågar fingertoppar och delar av fötterna med caselin. Detta för att göra det svårare för BUS-krämen att få fästa här. Där man är torr uppstår ofta fläckar/missfärgningar.

Läs även:
Så lyckas du med bronzer
Så påverkas ditt ansikte av solen (använd solskydd!)
Varning för Barbiedrogen som gör dig brun och smal

Efter applicering: Det är viktigt att du låter produkten få absorberas av huden innan du tar på dig kläder eller exempelvis sätter dig i en soffa. Ofta applicerar man brun-utan-sol på kvällen, så dra på dig en pyjamas för att skydda sängkläderna mot fläckar. Fläckigt resultat blir effekten av att huden torkat (vilket den lätt gör på grund av DHA som är ett acetonliknande ämne som är uttorkande) och spruckit. Håll hudens elasticitet i skick genom att smörja med oljor och fuktrika lotions som håller smidigheten konstant. Värsta hotet mot din fuskbränna är torr hud. Ämnet DHA innebär tyvärr just en uttorkande effekt.

Glöm inte! Smörj in dig överallt (utom in handflatorna och under fötterna, annars everywhere). Många undviker undersidan av armarna, armhålorna och så vidare. Men då blir kontrasten för stor sen. Tänk på att du redan är ”graderad” i nyanser av din egen färg. De områden där du redan har lite färg blir ju mörkare med BUS medan de ljusa bara blir marginellt mörkare.

Läs även: Så lyckas du med bronzer och brun-utan-sol

Brun utan sol: De är bäst i test 2017

bäst i test bus 2017
Från vänster:
1. Cocoa Brown 1 Hour Dark
2. St. Tropez Self Tan Mousse
3. L’Oréal Self-Tanning Dry Spray
4. James Read Liquid Bronzer
5. Clarins Self Tan Instant Gel

Kate Moss använder St. Tropez Bronzing Mousse.

Kate Moss använder St. Tropez Bronzing Mousse.

Läs även:
Kändisarnas billiga skönhetsfavoriter för under 150 kronor
Fyra vanliga missar du gör när du fönar håret med rundborste
De vanligaste skönhetsmyterna (CHIC reder ut och förklarar!)

Av: Charlotta Flinkenberg

Annons
Annons

AnnonsLaddar