Annons

Annons

Cecilia Blankens om sitt entreprenörskap: ”Friheten gör mig kreativ och lycklig”

cecilia blankens 2016

Cecilia Blankens är framgångsrik entreprenör.

Cecilia Blankens är stylisten, journalisten och bloggaren som hittade ett glapp på den skandinaviska skomarknaden – och bestämde sig för att fylla det själv. I dag är hon entreprenör och har startat sitt eget märke och för CHIC avslöjar hon sina bästa tips och råd till dig som vill starta eget.

Annons

– Egentligen var det nog inte så att jag ”ville starta skoföretag”. Jag tyckte däremot att jag hade en riktigt bra idé och en magkänsla som sa att det var rätt sak satt satsa på.

Det hon satsade på var kvalitetsskor, välgjorda, bekväma och snygga. Blankens ambition är att bocka av alla tre punkterna samtidigt och att dessutom göra det på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Läs även:
Caroline Svedbom om att starta eget: ”Gå på din magkänsla!”
Amelia Widell tipsar om vårens inredningstrender 2016
Anitha Schulmans bästa tips till dig som vill starta eget

– Det var så klart superpirrigt att våga sig på något nytt och förhållandevis främmande. Men jag brukar inte foka så mycket på det läskiga, utan på det roliga, utvecklande och utmanande – och ofta är det först i efterhand man tänker ”men hur vågade jag?!”. Jag trodde och tror så stenhårt på min idé och vision att jag egentligen aldrig tvekade. Men också: det är totalt ofarligt att misslyckas. Det är sjukt mycket coolare att våga och misslyckas än att inte våga alls.

”Jag gillar att vara fri – det gör mig kreativ och lycklig”

Själva företagsbiten var inte ny för Cecilia Blankens som frilansat som stylist och journalist sedan hennes första barn föddes 2008. Hon bor dessutom i LA, som beskrivs som en av världens mest frilansvänliga städer. Här jobbar många utan bestämda tider, med blandade arbetsuppgifter och olika typer av drömförverkligande.

– Jag har ärligt talat svårt att se hur jag någonsin skulle kunna jobba på ett annat sätt. Jag gillar att vara fri. Det gör mig kreativ och lycklig, säger hon.

Blankens skor produceras av Kavat, som garanterar kvaliteten och förverkligar Cecilia Blankens idéer. Hon tror inte att hennes företag hade funnits idag om hon inte hade kunnat se sina begränsningar och låtit andra göra det som hon inte kan. Hon sköter en del marknadsföring själv och står för den kreativa delen i designprocessen. Inspiration hittar hon överallt.

– I allt från färgerna i den svenska skärgården till någon cool typ i downtown LA som designat sin egen outfit. Var som helst egentligen. Det gäller bara att vara rätt rustad och på humör att fånga och ta hand om det.

Hållbarhet är en viktig del i Blankens filosofi. Många av företagets skor och väskor är ekologiska och de försöker se till att produktionen påverkar miljön så lite som möjligt. I det ingår också att göra skor som håller år efter år, så att kunderna inte behöver köpa nya varje säsong.

”Hitta något unikt, som gör att man väljer dig före någon annan”

– Det var faktiskt helt självklart för mig, berättar Cecilia Blankens. Jag tror och hoppas att det kommer vara det för alla varumärken i framtiden. Jag ville erbjuda ett bättre val, helt enkelt. Jag har själv alltid känt ett stort engagemang för miljön och tror att vi kan göra mycket i de små valen, hur vi äter, shoppar, kör bil och förbrukar el.

Just engagemanget tror hon är viktigt för den som vill starta och driva sitt eget företag. Att brinna, att våga fråga och att tro på sin egen produkt.
– Att hitta något unikt. Det behöver inte vara något aldrig tidigare sett, men något som gör att man väljer dig före någon annan.

Mitt bästa starta eget-tips!

”Det är totalt ofarligt att misslyckas och sjukt mycket coolare att våga och inte lyckas än att inte våga alls.”

CECILIA BLANKENS
Ålder: 36 år.
Företagsnamn: Blankens.
Yrkestitel: Creative director och grundare.
Hemsida och blogg: Blankens.com och Ceciliablankens.se.

Läs även:
Zara Home öppnar sin tredje butik i Sverige
Modebloggaren tjänar 72 miljoner om året – här är hennes knep
Våren 2016: Här är säsongens viktigaste nyckelplagg

Av: Helena Skoog
Foto: Kristine Wreyford

Annons
Annons

AnnonsLaddar