Annons

Annons

Charlotta Flinkenberg: ”Jag är en äkta julknarkare”
Annons


God jul, önskar Charlotta Flinkenberg!

God jul, önskar Charlotta Flinkenberg!

CHICs chefredaktör Charlotta Flinkenberg älskar julen och går gärna all-in med paketinslagning och pepparkaksbak. Här kan ni läsa mer hennes bästa julklappstips och vem hon vill önska god jul.

Var och hur kommer du att fira jul i år?
– Hos min svägerska Sabina med min mans familj. Vi firar vartannat år hos dom och förra året var vi hemma hos oss. Det blir hela paketet med sillunch, Kalle Anka, tomte, paketutdelning, julbord och sällskapsspel, mys och så ännu mer mat.

Vad är det bästa med julen?
– Jag är en äkta julknarkare och gillar det mesta med den. Förutom sillen då, eftersom jag avskyr sill. Men jag njuter av ledighet med min familj, att få slå in vackra paket, att klä granen och lyssna på Bing Crosby och andra gamla amerikanska Christmas Carrolls (gillar inte nyproducerad skit till julmusik, dock). De karaktäristiska dofterna är också underbara: saffran, pepparkaksbak, glögg, köttbullar.

Har du haft någon riktigt misslyckad jul?
– Nja, det handlar ju mycket om förväntningar och ibland kan man kanske piska upp stämningen något och bli överambitiös i jakten på ”den perfekta julen”. Jag har stått som stressad värdinna flera gånger och svettats i köket och knappt hunnit sitta ner och jag har lagt ner enorma mängder tid och pengar på att finna genomtänkta julklappar till andra och fått typ en begagnad osthyvel tillbaka. Haha… Men med åren så har jag släppt jagandet, sänkt prestationsnivån och kapar helt enkelt flera led som annars kan leda till besvikelse. Det viktigaste är ju faktiskt att få vara ledig och umgås med familjen och sina barn, det är inte krångligare än så. Hur man gör det spelar mindre roll.

Vad önskar du dig i julklapp?
– Bara präktiga saker, typ förkläde, fårskinnstofflor, pyjamas, hemgjord knäck, böcker. Ett skyddande läderfodral till min nya iPhone 6 plus vore toppen, innan jag sopar ner den i något hårt golv! Av det mer orimliga slaget önskar jag mig en utlandsresa till ett varmt ställe där det inte går att shoppa (shopping är mer jobb och inte avkoppling för mig).

Vilken är den bästa respektive sämsta julklapp du har fått?
– Jag har fått fantastiska julklappar genom åren, briljantörhängen, Chloé-stövlar och lyxiga svarta presentkort till flotta butiken Nathalie Schuterman. Min man är bra på att skämma bort mig. Han kör devisen ”färre men värre” och köper bara en sak. Sämsta julklapp… Känslig fråga då en del av givarna säkert läser detta… Men generellt vill jag svara att ett vanligt fel folk gör när de köper presenter är att köpa saker som de själva vill ha, utan att tänka på att mottagare är intresserade av detta. Jag har exempelvis aldrig någonsin haft ett krimskramsljus med glitter stå framme, så varför skulle jag vilja ha ett sånt? Samtidigt känns det svårt att såga folks julklappar, de flesta är ju inte ogina. Kanske lite oengagerade då de köper grejerna men de vill ju ändå ge något. Jag blir dock mycket gladare av enkla saker som folk inte tror att man uppskattar. Hellre en påse med hembakade kakor som inte kostar mer än 20 spänn än en gräslig prydnadssak för 100 kr.

Har du något billigt och bra julklappstips?
– Ett kul eller snyggt mobilskal behöver alla. Det gör inget om man redan har ett, bara skoj att kunna ha något att byta med. Finns i alla prisklasser från runt femtiolappen och uppåt och även de riktiga designerskalen kan du få för ett par hundra.

Vem skulle du vilja önska god jul, förutom dina nära och kära?
– Journalist Magda Gad, som skriver flera av de dokumentära reportagen för CHIC. Hon är just nu i ebolans Liberia för att hälsa på ett trettiotal föräldralösa och hemlösa barn som hon har hjälpt genom en insamling hon själv startat på Facebook och med viss draghjälp av min blogg. Innan hon åkte tillbaka ner till Liberia vid lucia så bad jag att få skicka med julklappar till barnen. Hon fick köpa två stycken extra trunkar för att få med alla dessa julklappar och gosedjur som andra hade skänkt och såg personligen till att dessa barn fick gåvorna. Det här är barn som inte har någonting. De har aldrig sett en julklapp i hela sitt liv. Och hon gav mig och andra möjlighet att få hjälpa dem. Det är det finaste jag fått vara med om. Magda är den mest osjälviska och orädda människa jag känner. Jag önskar henne den bästa av jular.

Till Charlottas blogg >>


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar