Annons

Annons

Charlotta Flinkenberg: ”Så fick jag drömjobbet”
Annons


Charlotta Flinkenberg, chefredaktör på CHIC.

Charlotta Flinkenberg, chefredaktör på CHIC.

CHICs chefredaktör Charlotta Flinkenberg har inte fått någonting gratis. Här berättar hon mer hur hon – och kanske även du – får drömjobbet.

”En vanlig fråga jag får är hur jag har fått in min fot i mediabranschen och hur jag har fått drömjobbet. Låt mig svara så här: jag har inte ”fått” någonting. Ingen har gett mig särskilda förutsättningar, möjligheter, chanser, cred eller kontakter för att underlätta min karriär. Jag har tagit det jag har velat ha. Det innebär att jag har tagit risker, tagit lån, blivit skuldsatt, betalat tillbaka, tagit både bra och dåliga beslut (men jag tog i alla fall ett beslut), tagit chanser att visa vad jag kan (även om jag inte var helt redo), tagit konsekvenser av motgångar och tagit lärdom av framgångar. Och ja, tagit mig vatten över huvudet också.

Kunskap är makt och jag tycker att man ska utbilda sig så mycket man orkar. Men det många glömmer idag är praktikens trumf över teorin – handlingens kraft över snackets. Man måste kastas in i verkligheten för att skapa första steget mot sin drömkarriär. Det går inte att plugga sig till. Söker du jobb hos mig struntar jag i vad du studerade på gymnasiet. Ditt CV är intressant och jag tittar på dina tidigare erfarenheter, men mest av allt vill jag veta vad du kan bidra med i presens och futurum, inte imperfekt.

Låt dig inte nedslås över det du saknar, marknadsför det du har istället. Är du charmig och bra på att övertyga i övrigt – använd det som ditt ”vapen”. Har du startat något av egen kraft, som en hemsida, en blogg, en idrottsgrupp – visa mig det. Många kvinnor underskattar de drivkrafter och talanger som de redan besitter. Specialistkompetens, dataprogram och viss typ av hantverk går att lära sig med tiden. Men fyndigheten, nyfikenheten, entusiasmen och förmågan att lösa problem är ofta det som gör folk framgångsrika. Inte en examen i företagsekonomi.

Jag har ingen fin utbildning i bagaget. Jag började med en jättedålig lön, trots ett chefsansvar (då var jag ung och orutinerad). Det har inte hindrat mig att nå dit jag är nu, snarare tvärtom. Jag kan rada upp massor av bonusar med min yrkesroll som får folk att höja på ögonbrynen. Men den främsta bonusen är att jag älskar mitt jobb. Jag längtar till redaktionen på söndagar och jag hade helt seriöst gjort det här även om jag tjänade en femtedel av det jag gör (nu hoppas jag att vår VD inte läser detta). Det är en ynnest att få arbeta på CHIC. Ni som läser det här möjliggör detta, tack för det!”

Till Charlottas blogg >>


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar