Annons

Annons

Charlotta Flinkenbergs karriärtips för småbarnsmammor
Annons


Flinkenberg desk

CHICs chefredaktör Charlotta Flinkenberg intervjuades i CHIC nr 24. Där kunde du läsa hur hon ibland spelar cool och självsäker och hur hon fick jobben som chefredaktör på flera av landets största tjej- och modetidningar genom åren. Här kommer en del bonusmaterial från intervjun, exklusivt för webben, som inte rymdes i tidningen.

Av: Helena Skoog

Charlotta Flinkenberg startade en egen tidning redan som 23-åring, då hon blev VD och chefredaktör för ett magasin som gjorde konkurs redan efter första numret. Charlotta blev skuldsatt och fick börja om från början igen. Hon sökte alla jobb hon kunde hitta. Det var inte så lätt med en VD-post i bagaget att söka servicejobb eller jobb på biltvättar, men till slut fick hon börja i nattreceptionen på ett lyxhotell i centrala Stockholm.

– Det är ett av de värsta skitjobben jag haft, och tro mig, jag har haft flera skitjobb. Hotelljobbet var väldigt hierarkist, man förväntades niga för hotellchefen men skulle inte hälsa på de filippinska städerskorna som hade lägst rang. Jag bar en alldeles för trång och illasittande, tantdräkt som var obligatorisk och började runt nio på kvällen och slutade sex på morgonen. Dygnsrytmen blev givetvis helt skev och mitt sociala liv avstannade helt pga jobbet. Dessutom var tjänsten, trots den förfärligt låga lönen (ca 11 000 kr/mån), oerhört komplicerad med ett avancerat datasystem som jag inte behärskade. Men det var ju ett jobb och jag behövde betala tillbaks mina skulder.

Parallellt med de andra jobben hade Charlotta sökt en tjänst på tidningen Frida. De var på jakt efter en reporter och efter några månader hörde den dåvarande chefredaktören till slut av sig. Charlotta gick på intervju och fick jobbet.

– Så jag kastade av mig hotelluniformen och kastade det på incheckningsdisken och promenerade därifrån med högburet huvud. ”Du kan inte bara gå så här mitt under passet!” sa chefen, men jag hade ännu inte (trots påminnelser) fått något anställningsavtal så jag gick på studs. Mina kolleger var supertrevliga och önskade mig lycka till och det var lite som i scenen i ”En officer och en gentleman” när jag lämnade fabriksgolvet.

På Frida blev Charlotta efter tre månaders flitigt arbete med enorm övertid som reporter erbjuden tjänsten som chefredaktör. Och resten känner ni till, därefter chefredaktör på Vecko-Revyn, för Glamour och nu för CHIC. Samtidigt som Charlotta har hunnit med att skriva två böcker och lett ett program på TV3.

– Många tror att jag bara seglat omkring på en räkmacka och haft ”häftiga” mediajobb. Men jag har arbetat med allt möjligt. Förutom hotelltjänsten har jag arbetat som flygplatsintervjuare på Arlanda åt SL med helt omöjliga arbetstider, som att börja 05.00 på morgonen. Jag har varit Sveriges absolut sämsta servitris på en grekisk restaurang, liksom kass croupier (huvudräkning är inte min grej), haft vernissage som både konstnär och smyckesformgivare där inte en enda grej blev såld, fått sparken från fasta anställningar och jobbat i affär. Alla dessa erfarenheter har varit viktiga och har format mig i den karriär jag har just nu. Man ska inte underskatta motgångar utan istället vända dem till framgång. Så gör de flesta som har en framgångsrik karriär. Lär dig av dina egna misstag, älta dem inte, gör inte om dem – men lär dig av dem.

Hur gör man för att ha din karriär och dessutom klara småbarnslivet?

Belinda Olsson som var med som Inspiratör i ett nummer nyligen av CHIC sa att man måste välja en bra kille och det tycker jag är ett himla klokt råd. Det är lätt för mig att kunna jobba eftersom min man faktiskt är pappaledig och hemma med våra barn. Även om man pratar fint om att vi svenskar är så jämställda på det området med lattepappor och allt så är det inte alls så! Folk blir jätteförvånade då de hör att min man är hemma. ”Vadå, är han ENSAM hemma med tvillingarna?! Och hämtar er fyraåring på dagis?”. På BB blev han nästan behandlad som en efterbliven. När han ställde frågor svarade de mig och såg mig i ögonen. När han bytte blöjor och hjälpte till att mäta och väga tvillingarna, eftersom jag var helt handikappad efter kejsarsnittet så spärrade de upp ögonen och sa: ”Men du KAN ju faktiskt byta blöjor, vad duktig du är!”. Att min man dessutom är rätt macho och värsta alfahannen är också något som går stick i stäv med myten om Den Perfekta Hemmapappan. De förväntar sig att han ska vara mesig och mysig bara för att han tar sitt självklara ansvar i det här fallet och ställer upp då jag måste jobba. Hade situationen varit den omvända skulle ju ingen ha höjt på ögonbrynen. Men nu får jag ofta höra: ”Oj, är du REDAN tillbaka på jobbet, efter bara ett halvår?”.

Har du fler tips på småbarnsmammor som försöker hinna med att göra karriär samtidigt?

– Var krass och prioritera vardagsfunktion. Speciellt då det gäller det ekonomiska och rationella. Sukta inte efter sådant som du tidigare tyckte var roligt, som att dra en spontanweekend till London med en väninna och shoppa, eller att ta långa skvallerbruncher på stan en söndag, eller att åka till Thailand i tre veckor, eller att köpa de där YSL-heelsen. Såna utsvävningar får du liksom sätta på paus ett tag under småbarnsåren. Det är viktigare att få majoriteten av tiden att fungera. Du hinner/orkar inte gå på restauranger eller krogen under några år, så lägg de pengarna på städhjälp istället. Eller buda hem maten via nätet. Istället för Thailandsresor, köp en större bil där alla ungar och matkassar får plats och åk till Legoland istället. Och när folk säger ”Kan jag hjälpa dig på något sätt?” så tacka glatt ja och visa din tacksamhet. Svenskar säger per automatik oftast ”nej, det går bra ändå!” av bara farten. Och så stressar man ihjäl sig på kuppen.

Hur fungerar småbarnspusslandet för dig?

– Det som är beklämmande är att jag aldrig känner mig tillräcklig åt något håll. När du gör karriär och ska uppfostra små barn samtidigt så är det bara att inse att du inte kommer att kunna satsa 100% på något av sakerna. Det är något du helt enkelt får acceptera, liksom din omgivning. Du kommer inte att vara 100% bra affärskvinna, 100% bra mamma, eller 100% bra fru och 100% bra väninna/dotter etcetera. Inte samtidigt. Glöm det! Jag är kanske 70% bra mamma och 70% bra chefredaktör. Men jag ser till att de där 70% är väldigt kvalitativa och försöker släppa det dåliga samvetet över de resterande 30 procenten. Men visst är det svårt att släppa det dåliga samvetet då man måste rusa ifrån en omslagsfotografering för att hämta barn på dagis, eller när man inte är med då det yngsta barnet säger sitt första ord.

CHARLOTTAS TIPS FÖR ATT FÅ TIDEN ATT RÄCKA TILL

• Börja med insikt: Tiden räcker ALDRIG till. Så fort man inser det kan man kanske koppla av lite, på ett motsägelsefullt sätt. Vissa saker försöker jag att effektivisera helt enkelt. Med småbarn i planeringen kan man ge sig fan på att saker och ting kör ihop sig och blir försenat. Försök att bli mer förutseende, det är mitt bästa och samtidigt svåraste tips.

• Se alltid till att ha fulladdat mobilbatteri för du behöver oftast ringa och säga att du är sen eller be någon köpa något eller annat.

Skaffa en lättskött frisyr, för tro mig – du kan glömma att stå och föna eller fixa håret på morgnarna. Köp torrschampo så slipper du tvätta håret så ofta (tidsödande).

Investera i en smart basgarderob så att du snabbt kan fixa en fin outfit varje morgon och slipper stå och pröva en massa kombinationer som inte funkar.

• Det här med långa luncher med arbetskompisarna kan du glömma. Gör ärenden på lunchen. Eller träna på lunchen så slipper värdefull tid gå åt till det senare på kvällen då du ska umgås med barnen.

Sluta snicksnacka på jobbet. Det kan verka socialt och småmysigt att stå vid någons bord och prata om vad som hände i ”Så mycket bättre”. Men fokusera på att få undan jobbet under kontorstid istället. Småbarnsföräldrar arbetar ofta jävligt effektivt på plats eftersom de ofta behöver gå tidigare för att hämta på dagis etc och därför vill få undan alla uppgifter.

Lär dig att säga nej. Tro mig, du kommer inte att hinna. Känner du redan i magen när frågan ställs att de kommer att bli körigt så ÄR det så. Säg nej till att hålla i någons möhippa. Säg nej till att arrangera en kickoff-överraskning på jobbet. Säg nej till att gå på bio. Säg nej till att ha parmiddag hemma (men låt dig gärna bjudas hem till andra!). Säg nej till att lyssna på någon försäljares dravel i ett köpcentrum då du ska uträtta ärenden. Säg nej!

Flinkenberg kids

Charlotta med sina tre barn, fyrårige Lukas och sex månader gamla tvillingarna Elias och Elsa.


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar