Annons

Annons

Charlotta tycker till om Britney Spears retuscherade bilder
Annons


Den retuscherade bilden till vänster på Britney Spears är från Lucky, den till höger från oktober 2012.

Bilden till vänster är från Lucky, den till höger från oktober 2012.

Smink i all ära, men det är en väldigt retuscherad Britney Spears som den amerikanska tidningen Lucky visar upp i sitt senaste nummer. Framför allt är det Britneys hårfäste som flyttat ner flera centimeter, vilket enligt många får det att se ut som hon bär peruk.

Bilderna har fått så mycket kritik på i sociala medier att tidningen till slut bad om ursäkt på Twitter med orden: ”We’re sorry to have let some of you down.”

Vi ställer några frågor till CHICs grundare Charlotta Flinkenberg har jobbat som chefredaktör för olika magasin i 17 år:

Britney Spears på decembernumret av tidningen Lucky.

Britney Spears på decembernumret av tidningen Lucky.

Vad tycker du om den kritiserade omslagsbilden på Britney?
– Jag tycker inte att den är värre än många andra omslag man ser i tidningshyllorna idag. Därmed inte sagt att jag ställer mig bakom den här typen av retuschmissbruk. Magasin som Lucky säljer ju på eskapism och inte realism, de vill visa en stereotyp och förskönad bild av verkligheten. Det gör även ELLE, Vogue, Marie-Claire, Cosmopolitan och flera andra tidningar.

Är det okej att förvränga verkligheten så mycket i folks utseenden med hjälp av Photoshop?
– Man ska komma ihåg att folk inte så lättlurade idag. De flesta läsarna/köparna fattar att kändisar och modeller inte ser ut så där på riktigt och att man försöker sälja en modifierad version. Det är något många även använder sig av som marknadsföringsknep när de lägger upp privata bilder av sig själva också. Se bara på alla filtervarianter som finns på Instagram, eller funktionerna som kan förändra/förbättra kvalitén på dina bilder du tar med mobilen eller kameran.

Men har man inte vissa moraliska förpliktelser som ansvarig utgivare när man publicerar såna här bilder?
– Jag tycker att det är okej att använda retusch när det handlar om att optimera bildens kvalitet och förstärka sådant som redan finns men göra det lite snyggare, typ göra ögonvitorna lite klarare, eller ta bort hårslingor som har hamnat i ansiktet och döljer ögonen, eller ta bort skrynkelveck på kläder, ändra bakgrundsfärger och sånt. Kanske ta bort en leverfläck här eller sudda bort lite rynkor där. Det jag ställer mig tveksam till är att göra för stora förändringar så att man visar en helt felaktig bild som riskerar att göra mottagaren förbannad, som det verkar ha blivit i detta fall. Jag skulle exempelvis inte göra midjan smalare på en modell eller förstora brösten i Photoshop på en omslagstjej. Det blir ofta väldigt fel och oproportioneligt när man börjar mixtra så.

Kommer vi att få se ännu mer retusch i framtiden på omslag?
– Nej, snarare tvärtom. Det som kommer på stark frammarsch är det naturliga, att man törs använda sig av streetstylebilder istället, på “vanliga” människor, även i omslagssammanhang, och fångar kvinnor som stilikoner i en vardagsmiljö, och inte uppsminkade i en studio med fem kilo löshår och ett makeupteam på fem personer.

Vad tycker du om retuschering? Lämna gärna en kommentar!

Länk: För fler artiklar på samma ämne, klicka här!

Britney Spears är kraftigt retuscherad i tidningen Lucky.

Britney Spears är kraftigt retuscherad i tidningen Lucky.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: All Over Press, Stella Pictures


Annons


TAGGAR
2 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar