Annons

Annons

CHIC träffar det nya pophoppet Eliza Doolittle
Annons


Eliza läser CHIC.

Londontjejen Eliza Doolittle är Storbritanniens senaste stjärna på pophimlen. Det självbetitlade debutalbumet har redan sålt guld och här i Sverige har hon hypats i flera tidningar och fått strålande recensioner. CHIC har träffat den spralliga sångerskan som berättade om det nya albumet, sitt bästa stiltips och varför hon är trött på att jämföras med Lily Allen.

Text och foto: Malin Ny

NAMN: Eliza Sophie Caird.
ÅLDER: 22 år.
BAKGRUND: Föddes i London. Hennes föräldrar är den kända skådespelerskan och sångerskan Frances Ruffelle och John Caird som är teaterregissör. 
AKTUELL: Med debutalbumet ”Eliza Doolittle” som släpptes i Sverige den 15 september.

Det går bra för det nya stjärnskottet Eliza Doolittle just nu. I somras toppade hon flera listor hemma i Storbrittanien och med sin charmiga pop och kaxiga texter sägs hon vara den nya Lily Allen – en jämförelse hon själv är mer än trött på.

– Bara för att vi båda har bröst betyder inte det att vår musik låter likadant. Tjejer blir alltid jämförda på det sättet. På ett sätt förstår jag varför eftersom jag är ny och folk måste sortera in mig i ett musikaliskt fack, men jag är inte särskilt förtjust i jämförelsen, nej, säger Eliza bestämt när CHIC träffar henne.

Just nu reser den 22-åriga sångerskan runt i Europa med sina musiker för att uppträda och göra promotion för sitt debutalbum. De senaste dagarna har hon hunnit med besök i Belgien, Frankrike och Holland. För dagen är det Stockholm som gäller.

Är det ditt första besök i Sverige?
– Nej, jag spelade faktiskt in min första musikvideo här i Stockholm, till ”Skinny Genes”, i en jättestor tunnel. Sen har jag spelat in flera låtar här i Stockholm också.

Eliza gillar färg och Nike-sneakers.

När bestämde du dig för att bli artist?
– Jag började när jag var 12, 13 och ända sedan dess har jag skrivit låtar och experimenterat fram mitt eget sound.

Du kommer från en kreativ bakgrund, har dina föräldrar stöttat dig i ditt karriärval?
– De var oroliga först eftersom de vet hur osäker branschen är. Men nu är de mest glada för min skull för att jag har hittat min passion och att jag börjar bli erkänd för det.

Vilka artister inspireras du av musikaliskt?
– Jag lyssnar mycket på Stevie Wonder, Jeff Buckley, Michael Jackson, The Beach Boys, Steely Dan, The Kinks, Earth, wind & fire och sånt.

Berätta om ditt nya albums sound. 
– Jag tycker att det är svårt att beskriva men jag skulle nog säga somrigt, upplyftande och positivt fast med eftertänksamma texter. Det är inte så att jag inte är medveten om alla hemskheter som händer runt om i världen men jag försöker ha en positiv syn på livet och det tror jag återspeglas i min musik.

Du har tidigare sagt i en intervju att din låt ”Skinny Genes” handlar om att irritera sig på någon men samtidigt inte ha något emot att dela säng med samma person. Är dina texter baserade på egna erfarenheter? 
– De är från mitt eget perspektiv. Vissa saker har jag inte personligen varit med om, utan fått berättade för mig.

Vilken är din favoritlåt från albumet?
– Alla, egentligen! Jag vet att alla säger så men jag menar det verkligen, annars skulle de inte kommit med på albumet.

Hur ser processen ut när du skriver dina låtar?
– Oftast börjar jag med melodin och ibland med både texten och melodin. Sen sätter jag mig framför pianot och lägger till ackord och sånt.

Eliza i t-shirt från Chateu Rouge, shorts från Motel och tights från Mytights.com.

Du har en fantastisk klädstil, hur skulle du beskriva den? 
– Tack så mycket! Den är som min musik – somrig! Jag gillar färg och Nike-sneakers. Jag försöker göra min egen grej och skapa en egen stil.

Vilka är dina favoritdesigners?
Jag gillar Vivienne Westwood eftersom jag alltid vill ha något ur varje kollektion hon gör. Sen gillar jag Mark Fast och en ny designer som heter, vänta… (Eliza visar sin mobil där hon skrivit ned namnet på designern)… Kokon To zai! De gör helt fantastiska grejer. Andra designers jag gillar är Christopher Kane och Justin Smith.

Vilket är ditt bästa stiltips?
– Jag brukar alltid se till att markera midjan så det är nog mitt bästa stiltips!

Så vad händer härnäst för dig?
– Jag ska ut på en egen turné vilket jag verkligen ser fram emot och innan dess ska jag vara förband åt Paloma Faith. Sen ska jag åka till Singapore, Australien och Los Angeles och se till att jag hörs överallt.

Vad tror du att du gör om fem år? 
– Förhoppingsvis lever jag fortfarande! Man vet aldrig vad som kommer hända. Men förhoppningsvis kommer jag att fortsätta att släppa album, turnera och ha en fantastisk karriär.

Stilsäkra Eliza.

Annons


TAGGAR
2 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar