Annons

Annons

CHICs Charlotta Flinkenberg: ”Så fick jag min drömkarriär”
Annons


flinkenberg-chic

Hon har ett av Sveriges populäraste mediejobb. Men hur tog hon sig dit hon är idag? Charlotta avslöjar här några smarta karriärtips och hjälper dig nå dina egna drömmars mål – snabbt.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: Jakob Fridholm

Vilka tidigare jobb har du haft inom media?

– Jag startade en egen tidning som 23-åring, som konkade efter bara ett nummer… Där var jag både chefredaktör och VD. Sen blev jag reporter på ungdomstidningen FRIDA. Efter tre månader som reporter blev jag erbjuden tjänsten som chefredaktör. Efter nästan fem år på Frida Förlag, där jag sista året var förlagschef, så började jag frilansa. Jag skrev åt ELLE, Damernas Värld, Amelia, kvällstidningar m fl. Sedan blev jag erbjuden tjänsten som chefredaktör på Vecko-Revyn. Där var jag i fyra år, sedan startade jag upp svenska GLAMOUR. Efter två år på GLAMOUR fick jag chansen att starta en egen tidning, vilket blev CHIC. Jag har parallellt med chefredaktörskapet skrivit två böcker och haft ett TV-program på TV3.

Vad har du för utbildning?

– Ingen formell journalistutbildning, efter treårig humanistisk linje gick jag en ettårig mediautbildning på TBV. Jag har läst spanska på universitetet och gått en ettårig konstskola. Men jag har aldrig studerat journalistik på högskolenivå.

Hur kan du ha fått chefspositioner utan att ha varit specialutbildad?

– Man skaffar sig erfarenhet och kunskap på olika sätt. Vissa gör det i skolbänken, andra gör det i praktik. Då jag startade en egen tidning som 23-åring så tvingades jag lära mig alla bitar av tidningsproduktion på mycket kort tid. Sedan har jag alltid haft en fallenhet för att skriva och är bra på att se det estetiska sammanhanget med bild och text eftersom jag målar mycket och har gått konstskola. Jag har också haft drivkrafter som revansch inom mig, eftersom jag hade misslyckats med min konkurs och ville visa branschen att jag minsann kunde lyckas en dag. Alla sorts drivkrafter är bra när du vill göra karriär, bara de är tillräckligt starka!

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Det bästa är att jag får göra det jag tycker är roligast, nämligen tidning, med all den kreativa stimulans det innebär – och  få betalt för det. Bra betalt dessutom! Mina kollegor är fantastiska, läsarresponsen är smickrande och det är en arbetsplats där man ständigt blir utmanad och inte får tråkigt. Sämst är den konstanta stressen. En deadline bryr sig inte om jul, att dina barn är sjuka, att du är hängig, att något har strulat till sig i produktionen. Jag har konstant dåligt samvete över att tiden aldrig räcker till.

Om man vill nå din position, hur går man tillväga då?

– Fundera över vad det egentligen är som lockar dig? Det här är inget glidarjobb, även om yrket innebär en del spännande ingredienser som utlandsresor, modevisningar, och spännande events. Vardagen består av att ständigt lösa konflikter och problem som dyker upp. Och du jobbar i princip 60-80 timmar i veckan. Du måste vara modig, ständigt ligga steget före och kunna kombinera både etik med estetik. Det räcker inte att ”älska att läsa tidningar”, även om det är en god start. Utbildning är alltid bra, det finns massor av skrivutbildningar idag. Det kan vara svårt att få praktikplats på de ”coola” magasinen, så var smart och sök i stället till någon landsortstidning där du bor – det är en jättebra grundplattform och där kan du studera hur de andra jobbar! Ställ frågor, var nyfiken och jobba utav helvete! Det här är ett av de mest konkurrensutsatta yrkena så du måste alltid, alltid överleverera.

När du anställer folk, vad är det du letar efter?

– Vi får hundratals spontansökningar varje månad till CHIC. Ska man jobba med media bör man ha 100% koll på språket och vara detaljnoggrann, speciellt om du söker en skrivtjänst. Felstavningar, slarv och en nonchalant attityd premieras inte. Däremot blir jag intresserad om folk har layoutat en fin ansökan, hittat på något annorlunda, har en ödmjuk men humoristisk ton eller på annat sätt väcker min nyfikenhet. Kom med konkreta exempel: det räcker inte med att skriva ”jag älskar att skriva och är bra på det”. Skicka med några arbetsprover på hur bra du skriver i så fall, annars blir det svårt för mig att avgöra din talang. Praktisk erfarenhet och talang slår studier, enligt mig.

Vad tjänar en chefredaktör?

– Det är väldigt olika beroende på vilken sorts tidning du arbetar på. Allt mellan 25 000 till 150 000 kr i månaden. Jag ligger någonstans mittemellan…

Har du några snabba, smarta karriärknep?

– Skaffa en mentor, alltså någon du ser upp till, och be denne ge dig konstruktiva tips. Överleverera – var så ambitiös att det sprutar arbetsglädje ur öronen på dig. Gör inte bara det som förväntas av dig, gör något som överraskar positivt också. Var inte rädd för motgångar, det är dom som gör dig rustad för framgång senare i livet. Tveka inte att söka vissa utbildningar/jobb för att du tror att ”det är kört” – tänk i stället ”Hur svårt kan det va?”. När du löneförhandlar; var inte rädd för att ta i. Motivera först varför du är så bra lämpad för denna tjänst, sedan säger du summan och därefter håller du tyst. Den som bryter tystnaden har förlorat… Lycka till!

Har du fler frågor till Charlotta kan du fråga henne via hennes blogg som du hittar HÄR!


Annons


TAGGAR
7 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar