Annons

Annons

Därför kan glass orsaka ”brain freeze”
Annons


glass brain freeze

Har du fått ”brain freeze” av att äta glass någon gång?

”Brain freeze” kallas det tillstånd när hjärnan nästan låser sig av smärta och händer ofta när vi äter glass eller dricker något iskallt. Som tur är varar glasshuvudvärken oftast mindre än 20 sekunder, men om du har varit med om känslan ett par gånger vet du att den är allt annat än härlig. Så hur kommer det sig att vi får ”brain freeze” när vi äter eller dricker något riktigt kallt?

Enligt boken ”Asapsciene” är ”brain freeze” den automatiska reaktion som uppstår när en kall substans vidrör vår gom – och de tunna blodkärlen i munhålans tak drar ihop sig. För att kroppen ska försäkra sig om att organen förblir varma skickar den upp extra blod till hjärnan. Det som då händer är att det tilltagande flödet ökar trycket i huvudet, vilket leder till en intensiv värk. När den skyldiga substansens avlägsnas eller sväljs utvidgas blodkärlen igen, vilket kan förvärra huvudvärken ytterligare, innan den helt försvinner.

”Brain freeze” är särskilt vanligt hos personer som lider av migrän. Själva glasshuvudvärken går dock snabbt över och är inte farlig.

Läs även:
Ny studie förklarar: Därför blir du arg när du är hungrig
17 saker du bara känner igen om du ÄLSKAR mat
Yes! Mjölkchoklad är nyttigt enligt ny forskning

Three strawberry ice cream lollies and strawberries on white wood

Av: Malin Ny Foto: All over press


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar