Annons

Annons

Så får du plagg i ull att sluta klia

Tycker du att ylleplagg kliar och sticks? Det går faktiskt att få ull att sluta stickas, om du bara använder rätt knep.

Att ull kliar är faktiskt lite av en myt. Ylleplagg består av olika typer av ull, och det är tjockleken på ullfibern som bestämmer om plagget kommer att klia eller inte. Ju tunnare ull desto mindre kliar den – och tvärtom.

Annons

Fördelarna med ylleplagg är många. Det är ett naturligt material som är snällt mot huden och det är perfekt i höst- och vinterkylan eftersom ullen håller dig varm men andas på samma gång. Dessutom är det bra för miljön – eftersom ullen är 100 procent biologiskt nedbrytbar och återanvändbar.

Men trots alla självklara fördelar med ull tycker många att ylleplagg sticks. Dock finns det en rad knep att ta till för att slippa kliandet – CHIC listar de bästa.

halsduk ull

En halsduk i ylle kan klia – använd rätt tips för att slippa sticket.

Så får du ylleplagg att sluta stickas

1. Tvätta ull med balsam
Vanligt hårbalsam, det vill säga det du själv använder i duschen, är bra mot ull som kliar. Handtvätta plagget med balsam för att slippa den stickande känslan.

2. Lägg plagget i frysen
Tro det eller ej – men ett gammalt husmorsknep mot ull som kliar är att lägga plagget i frysen i ett par timmar. Vad som sker där inne är oklart, men när du plockar ut plagget igen sticks det inte lika mycket.

3. Sköljmedel på ylleplagg
Att tvätta ylleplagg med ett mjukgörande sköljmedel är ett enkelt knep för att göra det mindre stickigt.

Om du ändå tycker att ullen kliar och sticks kan du välja att köpa plagg i material med liknande egenskaper, som kashmir och mohair.

Läs även:
Stor guide: Så skyddar du mocka från regn och rusk
Så får du bort saltfläckar från dina skor
12 grymma modetips som kommer förändra ditt liv

Foto: Mondadori

Annons
Annons

Annons

Laddar