Annons

Annons

Därför kan dina Facebook-vänner vara nyckeln till drömjobbet

Funderar du på att rensa bland dina kontakter på Facebook? Då ska du läsa det här först!

Det finns vänner och så finns det vänner. Så också på Facebook! Du vet, de som kommer högst upp i ditt flöde för du gillar och kommenterar allt de gör – som familj och nära vänner. Sedan finns det ”vänner” som du kanske accepterat en request på för flera år sedan, och max sträcker dig till att skicka ett ”grattis!” till på födelsedagen. Du kanske undrar vad sjutton du har kvar dem på Facebook för – men det finns faktiskt studier som visar att de kan vara en stor tillgång för din karriär.

Annons

En studie publicerad i Journal of Labor Economics analyserde data från Facebookanvändare i USA, och upptäckte att de flesta av användarna faktiskt fick en jobbmöjlighet genom en avlägsen Facebook-bekant. Hur kommer det sig egentligen?

Relaterat: Fem tecken på att du är redo att byta jobb

Tänk ett steg längre innan du rensar bland dina kontakter på Facebook – kanske kan de dela med sig av en jobbmöjlighet?

Tänk ett steg längre innan du rensar bland dina kontakter på Facebook – kanske kan de dela med sig av en jobbmöjlighet?

Det hela handlar om nätverkande. Och precis som med nätverkande i verkligheten, så handlar det såklart också om vilka du har i din vänlista på Facebook. Även om ni inte umgås privat, så har ni någon gång lagt till varandra av en anledning. Ni kanske är i samma bransch eller har pluggat samma ämnen. Och när man tänker efter så är det ganska så logiskt. Det är större chans att du hittar en jobbannons delad av någon du inte känner, än av någon du faktiskt umgås med.

Studien förklarade att starka band som du har till vänner och familj kan ge dig kvalitativa jobbförslag. ”Jag såg det här och tänkte på dig” – medan svagare band, till exempel gamla klasskompisar och yrkeskontakter, kan ge dig fler kvantitativa jobbförslag. Och alla vet vi ju att ju mer vi söker, desto mer finner vi!

Läs även:
Sex böcker att läsa om du satsar på en karriär inom mode
Caroline Svedbom om att starta eget: ”Gå på din magkänsla”
Gratisnöjen! Så sparar eller tjänar du pengar i sommar

Foto: IBL

Annons
Annons

AnnonsLaddar