Annons

Annons

Fem myter och sanningar om grått hår

Är det verkligen sant att stress orsakar grått hår?

Är det verkligen sant att stress orsakar grått hår?

Det finns ett flertal argument om vad det är som orsakar grått hår, men hur mycket sanning ligger det egentligen i dessa? CHIC slår hål på de vanligaste myterna.

1. Stress orsakar gråa hår
Har du någon gång hört att mycket stress kan få dig att bli gråhårig i förtid? Det finns inga vetenskapliga bevis för att det här skulle stämma. Däremot kan stress leda till att du tappar mer hår, vilket gör att hårstråna kan ha en annan nyans än din vanliga hårfärg när de väl växer ut igen.

Annons
Gilla CHIC på Facebook

2. Grått hår är genetiskt
Något som däremot inte är en myt är att det gråa håret oftast finns med i ens gener. Titta på dina föräldrars hårfärg, på så sätt kan du få en inblick i när och om du kommer att få grått hår. Även din etnicitet spelar roll, ljushyade personer blir oftast gråhåriga tidigare än mörkhyade personer.

3. Plockar du bort gråa hårstrån kommer det fler
Det här är en av de absolut vanligaste myterna som det är dags att slå hål på. Om du plockar bort gråa hår så får du inte fler, däremot får du bara bort hårstrået och inte hårsäcken, vilket såklart resulterar i att det växer ut igen. Ta det dock lugnt med plockandet; du kan skada hårsäcken vilket gör att hårstrået inte alls växer ut. Då riskerar du att ditt hårsvall blir tunnare!

4. 50-50-50-teorin
Vissa läkare har påstått att 50 procent av befolkningen har 50 procent grått hår vid 50 års ålder; därav 50-50-50-uttrycket. En undersökning från 2012 slår dock hål på den här teorin och visar att det är mer sannolikt att som mest 23 procent av befolkningen vid 50 års ålder har halva hårsvallet grått.

5. Sanningen om grått hår
En trolig anledning till att håret blir grått är att hårcellerna producerar för mycket väteperoxid – samma ämne som används när man bleker håret. Alla producerar väteperoxid i hårcellerna, men ju äldre man blir desto svårare blir det för cellerna att bryta ner den. Det finns tyvärr inga konkreta medel för att inte få grått hår, men det finns vissa livsstilsval att göra. Låga nivåer av B12 kan minska pigmenten och en studie från 2013 har visat på samband mellan rökning och grått hår före 30 års ålder.

Läs även:
Sex (enkla!) knep för att få en vacker och välmående hy
Nya sminkborsten gör det lättare att fixa perfekt contouring
Tutorial: Fuska dig till perfekta ögonbryn på 4 minuter

Av: Emelie Anderberg
Foto: All Over Press
Källa

Annons
Annons

AnnonsLaddar