Annons

Annons

Hannah Graaf startade eget klädmärke – här är hennes bästa tips

hannah graaf 2016

Hannah Graaf startade ett eget klädmärke.

Hannah Graaf har haft eget företag sedan hon var i 20-årsåldern, hon har sysslat med musik, drivit skönhetssalong och en massa saker däremellan, men hon har alltid älskat kläder och skissat på egna designidéer under många år, så när hon 2014 såg chansen att få driva sitt eget klädmärke tog hon den utan att tveka.

Annons

Läs fler karriärtips:
Caroline Svedbom om att starta eget: ”Gå på din magkänsla!”
Cecilia Blankens om sitt entreprenörskap: ”Friheten gör mig lycklig”
Anitha Schulmans bästa tips till dig som vill starta eget

– Min mans barndomsvän Jesper Börresen var VD för ett stort modebolag som drev ett 50-tal butiker i södra Sverige. De hade ett märke som hette Femme, som jag älskade, och när bolaget gick i konkurs hörde vi av oss och köpte över märket och fick med Jesper och hans fru Angelica i bolaget. Angelica var tidigare ansvarig för Filippa K i Danmark, så vi fick ett starkt team.

Hon drev redan en webbportal som hette Femme.se sedan 2008, där hon bland annat har sin populära livsstilsblogg, så namnet Femme kändes självklart att behålla – med tillägget Collection, för att det inte skulle bli exakt samma som tidigare. Hannah, hennes man Peter Karyd, Jesper och Angelica började fundera på vad de kunde göra med märket. De tog in designern Ulrika Appelberg som fick rita kläderna och våren 2015 släpptes den första kollektionen.

– Det var jättenervöst, vi visste ju inte alls hur den skulle mottas! Men det gick hur bra som helst.

”Det låter klyschigt, men man måste våga för att vinna”

För Hannah Graaf, som har fyra barn, passar egenföretagarlivet bra. Hon kan jobba när barnen har somnat och är alltid hemma när de kommer hem från förskolan och skolan. Med lite väl genomtänkt pusslande kan hon både få tid med barnen och satsa på sin karriär.

– Men det klart att det finns nackdelar med att starta eget. Det första steget är att våga – det kan ju gå åt skogen. Och jag har gjort mycket som inte alls har funkat, men jag har kommit på fötter igen och kämpat på. Det låter klyschigt, men man måste våga för att vinna. Det är klart att jag kan känna ibland att det hade varit skönt att vara anställd och få sin lön varje månad, men jag skulle aldrig byta ut mitt företag mot något!

Hon och maken stöttar varandra i arbetet, de är bra på olika saker och kompletterar varandra. Hannah tror att det är viktigt att ha någon att rådfråga i början, att prata med andra som vet och kan hjälpa till.

– Jag och Peter kompenserar varandras brister. Det är bra att hitta någon som är bra på annat än man själv. Många går miste om sina drömmar för att de har dålig självkänsla och tror att alla andra är så duktiga och bra.

Och att jobba ihop med sin man har fler fördelar än att kunna bolla jobbtankar vid frukostbordet.

– Man är aldrig ensam. Och det är roligt att åka på jobbresor, för då kan vi åka tillsammans. Sedan sitter vi ofta på olika ställen och jobbar, vi har ett kontor på Wenngarns slott utanför Sigtuna och vi kan jobba hemma, så det är inte så att vi sitter och nöter på varandra.

”Våra kläder ska passa alla. Jag vill sprida sunda ideal

Kollektionerna tar de fram tillsammans med Jesper Börresen, de bollar idéer, tittar på varandras inspirationsbilder och efter många, långa samtal ritar Ulrika Appelberg plagg utifrån deras tankar om hur de vill att kollektionen ska se ut. Det är viktigt för Hannah att de vänder sig till en bred målgrupp.

– Våra kläder ska passa alla. Alla kroppar. Jag vill sprida sunda ideal. Vissa märken har ju kläder som man knappt får på sig, men våra är till för alla. Stor som liten. Det är enkla, fina plagg som kan stylas till både fest och vardag.

Många av Hannah Graafs bloggläsare har under åren frågat henne om vad hon har på sig och hur hon tänker kring stil, och det var så idén om ett eget klädmärke väcktes från början. Nu kan hon ibland se tjejer på stan i Femme Collection och det är de nöjda, tacksamma kunderna som driver henne.

– Och att få göra något jag älskar och tror på. Jag är stolt över att jag har lyckats skapa en karriär och samtidigt ha en stor familj med många barn. Det är klart att jag ofta känner mig otillräcklig, men jag är stolt över att jag har lyckats med båda delarna och att jag har kommit dit jag är idag.

Mitt bästa starta eget-tips!

”Hitta en affärspartner du kan rådfråga och som kompletterar dig.”

HANNAH GRAAF KARYD
Ålder: 37 år.
Företagsnamn: Wioliv AB, Femme Collection.
Yrkestitel: Egen företagare.
Hemsida och blogg: Femme-collection.se och Femme.se/hannah.

Läs även:
Zara Home öppnar sin tredje butik i Sverige
Modebloggaren tjänar 72 miljoner om året – här är hennes knep
Våren 2016: Här är säsongens viktigaste nyckelplagg

Av: Helena Skoog
Foto: Susanne Kindt

Annons
Annons

AnnonsLaddar