Annons

Annons

Har du bränt dig i solen? Så lindrar du problemen

På sommaren kan vi äntligen få njuta av solens strålar, men slarvar vi med solskyddet kan det få jobbiga konsekvenser. CHIC listar de mest vanliga problemen med solen – och hur du löser dem.

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av redaktionen. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Du har hört det flera antal gånger – glöm inte att smörja in dig med solskyddsfaktor innan du ger sig ut i solen. Men det hjälper ju inte att höra om skadan redan är framme. Här är några ovärderliga tips för sommarens fyra vanligaste solproblem.

Annons

1. Du har bränt dig på kroppen
Om du har bränt dig så bör du avstå från solen i ett par dagar, så att du låter huden läka. Måste du ändå ut i solen – smörj in dig med solskyddsfaktor 50 och täck de solbrända partierna med exempelvis en t-shirt. Du kan också lindra svedan genom att kyla huden med en kall dusch, kylbalsam eller med en svalkande lotion. Exempelvis med aloe vera i, som lugnar huden. Är solskadan kraftig och med blåsor bör du kontakta vården.

solskyddsfaktor

1. SPF 50, Hawaiian Tropic, 145 kr
2. After sun med aloe vera, Hawaiian Tropic, 95 kr

2. Du har fått soleksem
Soleksem brukar visa sig som rodnande, kliande områden med små blåsor på huden. Börja med att smörja in området med en receptfri hydrokortison-kräm. Smärtar det mycket kan du ta en receptfri värktablett. Har du väldigt mycket besvär – kontakta vårdcentralen.

3. Du har bränt din hårbotten
Ett vanligt område som många glömmer att skydda är hårbottnen, och har du mot förmodan redan bränt dig – smörj in med vanlig after sun, det dämpar lite av svedan. Du kan också prova att kyla området med en ispåse, eller något annat kallt. Skydda alltid huvudet med en hatt, sjal eller keps när du är ute i solen!

Du har bränt dig på läpparna
Smörj in läpparna ofta så att du håller dem återfuktade. Använd exempelvis Försvarets hudsalva eller ett cerat med aloe vera i. Många tycker också att olivolja funkar på solbrända läppar. Tips är att investera i ett läppcerat med solskyddsfaktor, så du slipper att bränna dig igen framöver.

solskydd-lappar

1. Vårdande läppbalsam från Nuxe, 139 kr
2. Läppcerat med SPF 15, Isadora, 129 kr

Läs även:
Så solar du rätt efter din hudtyp
Så påverkar alkohol din hy – i upp till 30 dagar
Sex vanliga skönhetsmissar att undvika i sommar

Källa: 1177 Vårdguiden
Foto: IBL

Alla produkter i denna artikel är utvalda av CHICs redaktion, och länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.

Annons
Annons

AnnonsLaddar