Annons

Annons

Josephine om viktmobbningen: ”Jag tycker det är jättejobbigt”
Annons


Josephine är tjejen i SATS-kampanjen som Katrin Zytomierska kritiserat.

Josephine är tjejen i SATS-kampanjen som Katrin Zytomierska kritiserat.

Katrin Zytomierska har som bekant fått sparken från Finest.se efter att i sin blogg kritiserat SATS senaste reklamkampanj med en tjej som hon anser vara för tjock. Nu väljer Josephine, tjejen i kampanjen, att själv gå ut och berätta hur tänker och känner. Hon skriver exklusivt till Resumé:

– Jag heter Josephine, är 34 år, en vanlig människa som bor i förorten med min familj och som precis som alla andra försöker få mitt liv att gå ihop. Eller om man ska tro Katrin Zytomierska så är jag ”en best, en överviktig brud som är osminkad med stripigt hår och svettiga kläder.”

Hon fortsätter:

– Det är ett personligt påhopp på en privatperson i sin renaste form, inget annat. Och spekulationerna och analyserna som detta påhopp har genererat är många. Är jag fet, är jag osund, mullig eller ”normal”? Är jag stark eller svag, har jag gått ner trettio kilo, eller kanske upp? Vet jag ens hur man tränar eller lallar jag mest bara omkring bland maskiner och hantlar? Är det eller är det inte okej att se ut som jag? Jag tycker det är jättejobbigt och jag känner mig oerhört utsatt, en rätt rimlig reaktion.

Hon avslutar med orden:

– I slutänden är det dock inte åsikterna i blogginlägget eller spekulationerna kring min träning, kost, fysik, hår eller hur jag ser ut som gör mig riktigt ledsen med hela den här grejen. Det som gör mig riktigt ledsen är att jag har två små döttrar som ska växa upp i en värld där personer som Katrin Zytomierska får så stort genomslag för sina smaklösa angrepp. Det är mitt ansvar att se till att mina döttrar får självkänsla nog att hantera den här typen av människor när de växer upp och det gör det extra viktigt för mig att visa att jag står upp för den jag är och det jag gör. Det är mitt ansvar att de ska kunna hantera vuxna kvinnor som utvecklat nätmobbning till en konstform bara för att dra in några slantar och få några minuter i rampljuset. Det är ett stort ansvar för verkligheten just nu är riktigt, riktigt deprimerande.

Katrin tänker dock inte be om ursäkt utan säger Aftonbladet:

– Man kan ifrågasätta mitt tillvägagångssätt. Men jag gör det för att jag tror det motiverar. Jag har fått mejl från tjejer som gått ner i vikt – för att jag inte ska mobba dem mer. Och det är ju bra, säger hon.

Ser du ner på överviktiga?
– Jag vet inte vad jag ska säga – för då sätter du det i din rubrik. Men jag ser inte ner på dem. Jag tycker synd om dem. Jag hatar inte tjockisar.

Vad kände du när du läste Josephines debattinlägg?
– Jag tycker texten bara är ursäktande. Hon skyller på graviditeter och skador för att hon ser ut som hon gör. Då kände jag att jag fick ännu mer rätt – det kanske inte lämpar sig att se ut såhär efter tretton års medlemskap.

Läs hela Josephines debattinlägg på resume.se.

Den aktuella SATS-kampanjen som Katrin Zytomierska kritiserat.

Den aktuella SATS-kampanjen som Katrin Zytomierska kritiserat.

Av: Rose-Marie Söderlund


Annons


TAGGAR
1 kommentar | Translate


AnnonsLaddar