Annons

Annons

Klädkod för kvinnor på bröllop- vad gäller egentligen?
Vad betyder klädkoden för kvinnor på bröllop? CHIC reder ut alla frågetecken, och förklarar vad du ska ha på dig när det står "mörk kostym" eller "sommarfin" på inbjudan.

När en inbjudning till ett bröllop trillar ner i brevlådan betyder det att det är dags att börja fundera på vad du ska ha på dig. Med inbjudan följer ofta en klädkod som är viktig att följa för att respektera brudparet, men att avläsa en klädkod som kvinna är inte alltid helt enkelt – eftersom den trots allt fokuserar på mannens klädsel.

Annons

Så vad ska du egentligen ha på dig när det står ”mörk kostym” i inbjudan? CHIC listar vad som gäller och vad som bör undvikas när det kommer till klädkod på bröllop.

Klädkod på bröllop – vad betyder vad?

Kavaj
När det står kavaj som klädkod är det klänning, kjol eller byxdress som gäller för kvinnor. Rent generellt kan du tänka att du ska klä dig lite finare än till vardags. Långklänning bör du dock undvika – det är för uppklätt.
klädkod kavaj bröllop
1. Mintgrön sommarklänning, Mint&Berry, 499 kr
2. Knälång orange klänning i avslappnad passform, Sisley, 679 kr
3. Mörkgrön klänning med spetsdetaljer, Samsøe & Samsøe, 995 kr

Mörk kostym
Satsa på en finklänning eller kjol, snäppet mer uppklädd än om det står ”kavaj” på inbjudan. Klänningen eller kjolen bör vara längre än knälång, men inte hellång. Axlarna ska vara täckta i kyrkan.
klänning mörk kostym bröllop
1. Mintgrön spetsdröm, Body Frock, 2499 kr
2. Beige klänning med trendiga snitt, Petite, 567 kr
3. Marinblå klänning med volang, Asos Collection, 540 kr

Smoking
Smoking betyder för dig som tjej en klänning som går ner till vaderna. Klänningen behöver inte vara lika uppklädd som om det står ”frack” på inbjudan, men ska ändå vara elegant.
smoking klänning bröllop
1. Lipsy, 1081 kr
2. Rachel Zoe, 3981 kr
3. Asos, 945 kr
4. Topshop, 1695 kr

Frack
Frack betyder all in när det kommer till att klä upp sig. Klänningen ska vara golvlång och i ett elegant material, och mer strikt än om det står ”smoking” i klädkoden.
klänning frack bröllop
1. Midnattsblå fjäderklänning, Oscar de la Renta, cirka 93 000 kr
2. Elegant hellång bandageklänning, Hervé Léger, cirka 28 400 kr
3. Gul långklänning, Roland Mouret, cirka 22 000 kr

Valfri klädsel, sommarfin, cocktail
Det finns flera ”nya” klädkoder som går emot traditionella regler. De kan du i regel tolka mer fritt än annars, och om du känner dig osäker – fråga brudparet eller toastmastern på bröllopet helt enkelt.

Läs även:
Fem vanliga missar att undvika när du planerar en möhippa
25 enkla och inspirerande idéer du kommer vilja sno till ditt bröllop
Guide: Så planerar du ditt bröllop (månad för månad!)

Generellt om klädkoder
Att ha för urringat eller för kort klänning är nästan alltid emot klädkoden på bröllop. Om du ska vistas i kyrkan bör du ha axlarna täckta av tradition.

Vanliga frågor om klädkod på bröllop

Är det okej att bära svart på bröllop?
Nej, vitt och svart ska du undvika. Svart är sorgens färg och vitt är traditionellt brudens färg – om de inte uppger något annat i inbjudan.

Kan man ha rött på bröllop?
Förr sade man att om du som kvinna bar rött på ett bröllop betyder det att du har legat med brudgummen, så enligt gamla seder är det inte okej att bära rött på bröllop. Däremot kan du självklart fråga brudparet hur de ställer sig till den gamla sägnen – många vet nog inte ens om den numera.

Får man ha pastelliga färger på bröllop som påminner om vitt?
En tumregel kan vara att om du känner dig osäker på om färgen kan tolkas som vit, skippa den. Pastellfärger är självklart helt okej om du är gäst på bröllop, men försök undvika champagnefärger eller ljust beige som kan förväxlas med cremevitt.

Får man ha en vit klänning med mönster?
Nja är svaret. Om mönstret utmärker sig mer än den vita färgen är det med största sannolikhet okej, men fråga bruden för säkerhetsskull. En vit topp med en annan färg på underdelen går självklart bra!

Läs även:
17 bra tips för att planera en perfekt möhippa
Vilken förlovningsring passar dig bäst?
Asos snygga kollektion med billiga brudklänningar

Foto: All Over Press

Alla produkter i denna artikel är utvalda av CHICs redaktion, och länkas till återförsäljarna genom tjänsten Apprl.


Annons

Laddar