Annons

Annons

Att köpa piratkopia på resan kan ge böter på 100 000 kronor

Ska du resa utomlands i sommar bör du se upp för piratkopior. Att köpa en kopia av en lyxvara kan nämligen ge dyra böter.

Det är Konsument Europa, som är en del av konsumentverket, som nu går ut och varnar svenskar för att köpa piratkopior på semestern.

Industrin kring piratkopior har blivit mer utbredd de senaste åren, och särskilt stort är det på turistområden runt om i världen. Regler och lagar gällande piratkopiering varierar inom EU. I Sverige får man exempelvis inte böter enbart för att inneha en piratkopierad produkt, men i vissa länder kan det bli desto dyrare. I Italien kan en piratkopia kosta dig upp mot hela 100 000 kronor i böter. Även i Frankrike är reglerna för kopior stenhårda, och anledningen är att man vill skydda modeindustrin.

Annons

Läs mer: Detaljerna som avslöjar att designerväskan är fejk

Att köpa piratkopia på semestern kan ge böter upp till 100 000 kronor.

– Åker du till Italien gör du klokt i att lämna piratkopian hemma. Där kan du nämligen få böta upp mot 100 000 kronor om du blir påkommen med att köpa eller ha på dig en piratkopia. Straffsystemet har utvecklats för att skydda den italienska marknaden från invasionen av förfalskade produkter genom att bötfälla köpare, importörer och distributörer av dessa varor säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa.

I en intervju med Aftonbladet, som också Elle.se skriver om, berättar Jolanda Girzl om två fall där svenskar råkat ut för böter. Det ena gäller en kvinna som nyligen fick böta 10 000 euro då hon köpte en piratkopierad väska i Italien. Jolanda berättar också om ett fall där elever i en skolklass från Sverige som hade köpt piratkopierade solglasögon och skärp fick böta 3 000 euro.

Så känner du igen piratkopian på semestern – Konsument Europas tips:

1. Titta noga på detaljer som t.ex. sömmar, fickor, knappar och etiketter. På piratkopior är sömmarna ofta slarvigt sydda och ojämna. Kontrollera att varumärket är rättstavat och att inga detaljer på logotypen saknas.

2. Kontrollera foder och fickor. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av en väska då de vanligtvis arbetar från fotografier. Insidan ska vara lika ordentligt gjord som utsidan vad gäller detaljer och fickor. Läs även etiketterna och tvättråden. På piratkopior är de är ofta felstavade.

3. Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Alla förpackningsdelar som förvaringsväskor, silkespapper och kartonger bör vara av hög kvalitet och prydda med logotyper och namn. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar.

4. Kolla upp vad priset för varan är i en märkesbutik. Är priset du ser för bra för att vara sant, rör det sig mest troligt om en piratkopia.

5. Ta inte försäljarens ord för givet. Ett påstående om att varan kommer från samma fabrik som originalet brukar sällan stämma. Kolla upp vad som är tillverkningsort.

Läs även CHICs guide: Så vet du att designerväskan är fejk

Läs mer:
Så lyckas du spara ihop till drömväskan under 2017
Så mycket kostar Louis Vuitton-väskor i butik
De 25 smartaste designerväskorna att investera i

Källa: Konsument Europa
Foto: Mondadori

Annons
Annons

AnnonsLaddar