Annons

Annons

Löneförhandla smart – 15 tips för att få som du vill

Känner du att ett par kronor extra i månaden skulle sitta rätt? Lär dig löneförhandla smart och på rätt sätt och få det du förtjänar i plånboken.

Att löneförhandla kan kännas både jobbigt och skräckinjagande, men ack så viktigt – om du vill ha den lön du faktiskt förtjänar. Det vanligaste tillfället att löneförhandla får du om du byter jobb, men även på din nuvarande plats är chanserna stora att lyckas får mer i lön om du gör det på rätt sätt.

Annons

Läs även: 10 budord som får lönen att räcka längre nästa månad

”Är jag värd en löneförhöjning?”, ”Är jag för hård i min löneförhandling” och ”Vad ska jag göra om jag inte lyckas?” är vanliga frågor som kan snurra runt i huvudet inför mötet. Läs CHICs knep och se till att löneförhandla smart på rätt sätt framöver.

löneförhandla tips

CHIC ger dig tips på att löneförhandla smart – och få som du vill.

Innan löneförhandlingen

1. Lär dig ditt marknadsvärde
Till att börja med är det bra om du vet vilken lön du faktiskt förtjänar enligt marknaden. Det kan du göra genom en snabb googling, kolla med din fackförening eller fråga en vän som har ett liknande jobb. Se till att du har full koll på vilken lön du borde ha innan du bjuder in till löneförhandling.

2. ”Varför ska jag få mer i lön?”
Innan du ber om att ha ett lönesamtal är det viktigt att du har konkreta uppgifter om varför just du förtjänar mer i lön. Gör en lista över vad du har åstadkommit på din arbetsplats och varför du anser att du ska belönas för det. Rannsaka dig själv och överdriv inte dina prestationer – det kommer att genomskådas. Ta med eventuella utbildningar, nya arbetsuppgifter och andra åtaganden på listan, som har tillkommit eller förändrats sedan din förra lön sattes.

3. Var förberedd
Be att få ha ett lönesamtal ett par dagar framåt i tiden, och inte samma dag. Kom till mötet väl förberedd. Om du känner dig osäker är det okej att skriva ner ett par stoplar på ett papper för att inte glömma bort något du vill få sagt.

4. Sätt en lägstanivå – och höj den
En löneförhandling är precis vad det heter, en förhandling. Sätt en lägstanivå och addera ett par tusenlappar, för att sedan kunna mötas i mitten. Om du till exempel har 23 000 kronor i lön och vill nå till 25 000 är det smart att inleda med ett bud på 27 000, för att ha lite prutmån från chefens håll.

5. Öva
Övning ger färdighet – även i en löneförhandling. Öva på det du har tänkt säga och testa gärna dina argument på en vän eller din partner för att få input om din förhandlingsförmåga.

Under löneförhandlingen

6. Var saklig
Håll dig till konkreta argument, som att du har genomfört ett lyckat projekt eller att du har avancerat inom din avdelning, istället för att blanda in personliga skäl till att du behöver en högre lön. Att lönen inte räcker till är inte en hållbar anledning, chefen ser (krasst nog) till vad du åstadkommer på arbetsplatsen – inte till hur lönen påverkar din fritid.

7. Låt det vara ett samtal
Bara för att du och din chef sitter i en förhandling betyder det inte att det är en gravallvarlig situation. Håll er till lönesamtalet men låt det vara ett samtal er sinsemellan och inte en monolog där du framför dina krav, det ger en känsla av osäkerhet.

8. Invänta ett bud
Låt chefen lägga sitt första bud i löneförhandlingen. Hen kan faktiskt ha en högre lön i åtanke än vad du hade tänkt dig, och då sätter du käppar i hjulet för dig själv genom att vara för snabb med ditt förslag.

9. Är du osäker på chefens bud?
Om du är osäker på vad chefen har föreslagit i löneförhandlingen är det helt okej att be att få lite betänketid – du kommer inte att behöva skriva på ett nytt kontrakt där och då.

10. Får du ett nej?
Om du får ett nej behöver det inte betyda att du går därifrån tomhänt. En smart plan b är att tänka på att det finns andra förmåner du kan få ta del av, till exempel ett gymkort, extra semesterdagar eller leasingbil genom jobbet.

Läs även: Så vet du att du är redo att byta jobb

Efter löneförhandlingen

11. Ville du tänka över förslaget?
Be att få träffa din chef om ett par dagar igen om du inte var nöjd efter löneförhandlingen. Du kan tänka igenom det bud du fick och till exempel föreslå en viss förmån genom jobbet om du inte gjorde det vid första tillfället.

12. Lite inte på vaga löften
En löneförhöjning är en löneförhöjning när du har den svart på vitt på papper, inte när du har ett vagt löfte om en förändring framöver. Det bör alltid stå på dig och be om ett kontrakt på det ni har kommit överens om.

13. Lova inte för mycket
Ta inte på dig för många nya arbetsuppgifter för att komma upp i lön. Om löneförhöjningen innebär en radikal förändring för dig på arbetsplatsen kan det vara bra att tänka igenom det ordentligt innan du tackar ja till den nya lönen.

14. Var professionell
Om du inte fick som du ville i förhandlingen har du ingen anledning att vara otrevlig mot din chef framöver. Det är inget personligt mot dig att du inte har fått en löneförhöjning, och du kan sabba dina chanser att avancera på jobbet framöver om du inte håller en professionell ton efter lönesamtalet.

15. Be att få en utvecklingsplan
Såvida din chef inte håller med om dina argument i en löneförhandling är det bra att be att få en form av utvecklingsplan, som ni gemensamt kan följa upp med tidens gång. Genom den ger du dig själv en chans att klättra och utvecklas på jobbet, och ett konkret bevis på vad du har gjort till nästa lönesamtal.

Läs även:
Enkla knep för att känna mer motivation på jobbet
Fem tecken på att du är redo att byta jobb
Anitha Schulmans bästa tips till dig som vill starta eget

Foto: IBL

Annons
Annons

AnnonsLaddar