Annons

Annons

Lyxig nyårsmeny: Tre rätter och en fördrink




Här får du recepten på en god nyårsmiddag.

Här får du recepten på en god nyårsmiddag.

Det hör till att äta gott på nyårsafton och det är alltid roligt att lyxa till det lite extra. CHIC ger dig här en meny bestående av förrätt, huvudrätt och dessert samt fördrink. Gott nytt år!

Fördrink: Bellini (1 glas)

Tia Borgsmidt/Ove Lindfors/recept.nu

Tia Borgsmidt/Ove Lindfors/recept.nu

Annons

Ingredienser:
1 champagneglas
1/3 färskpressad persikojuice
2/3 kall champagne eller mousserande vin

Häll upp persikojuicen i champagneglaset och fyll upp med champagne.

Förrätt: Pilgrimsmusslor med kapris (2 port)

Foto: Ulrika Ekblom/recept.nu

Foto: Ulrika Ekblom/recept.nu

Ingredienser:
4 pilgrimsmusslor, helst färska (romsäck borttagen)
1 msk olivolja
1 tsk pressad citron
några droppar flytande honung
2 tsk kapris
1 tsk grovt hackade pistaschmandlar
flingsalt
nymald svartpeppar

Börja med att röra ihop alla ingredienser, utom pilgrimsmusslorna. Smaka av med salt och peppar. Torka av pilgrimsmusslorna och pensla dem med lite olja. Grilla eller stek i cirka 1 minut på var sida. Salta och peppra. Servera direkt med rumstempererad vinägrett.

Huvudrätt: Kalvfilé Oscar med choronsås (4 port)

Foto: Fredrik Sandin Carlson/recept.nu

Foto: Fredrik Sandin Carlson/recept.nu

Ingredienser:
600 g kalvfilé
salt
vitpeppar
vetemjöl
8 sparrisar
8 hummerklor
4 skivor svart tryffel eller tryffelersättning

Choronsås:
3 äggulor
500 g smör
1 msk tomatpuré
0,5 dl vatten
salt
2 kvistar färsk dragon
4 kvistar persilja

Skär kalvfilén i 4 bitar och banka ut dem till runda plattor cirka 2 centimeter tjocka. Salta och peppra köttet runt om och vänd i mjöl. Stek dem vackert bruna och låt vila. Håll varmt.
Choronsåsen: Smält smöret. Vispa ner tomatpurén i äggulorna i en annan kastrull. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra på låg värme. Vispa hela tiden tills äggblandningen når en temperatur på 37 grader. Det ska bli luftigt. Kolla temperaturen på smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). När de båda koken har samma temperatur, vispa ner smöret i äggen i en tunn stråle. Salta och krydda med dragon och persilja. Koka sparrisen 3 minuter i lättsaltat vatten och en klick smör. Skala hummerklorna. Lägg upp kalvfiléerna på varma tallrikar. Garnera med sparrisen, hummerklorna, såsen och tryffeln.

Dessert: Chokladfondant (8 port)

Jan Bengtsson/recept.nu

Jan Bengtsson/recept.nu

Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
200 g mörk choklad (64-70 procent kakao)
4 ägg
4 äggulor
1 dl vetemjöl
hallon
vaniljglass eller lättvispad grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker i en bunke. Hacka och smält chokladen i mikro eller i vattenbad och rör sedan ner den i bunken. Vispa upp ägg och äggulor i en separat bunke, blanda ner det i chokladsmeten och vänd i mjölet. Smöra 8 formar à 1 ½ dl och lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter, fondanterna ska vara rinniga i mitten. Ta ut och låt svalna i en minut. Skär sedan loss kanterna och vänd upp på assietter. Servera direkt med hallon och vaniljglass eller lättvispad grädde.

Läs även:
Så räddar du ditt jästa vin med ett enkelt knep
Carolina Gynning lanserar sitt första vin
Glutenfree carrotcake

Av: Emelie Anderberg
Foto: All Over Press


Annons



Laddar