Annons

Annons

Magnus Prideguide
Annons


CHICs bloggare Magnus Ragnvid Chammon berättar om sina bästa minnen från Stockholm Pride och tipsar om vad du inte får missa!

CHICs bloggare Magnus Ragnvid Chammon berättar om sina bästa minnen från Stockholm Pride och tipsar om vad du inte får missa!

Idag sparkar Stockholm Pride igång och vi har frågat ut vår alldeles egna bloggare Magnus Ragnvid Chammon om hans bästa minnen, vad man inte får missa och varför det är så viktigt att fira Pride!

Hej Magnus! Vad är ditt bästa Prideminne?

– Ett av de första minnena från pride var sommaren 1998, när Stockholm stod värd för Europride. Jag minns att jag fascinerades över att stan bubblade av liv och homos – överallt. Det var en otroligt stark upplevelse att ”vi” hade tagit över staden!

Vad får man absolut inte missa under Prideveckan?

– Början och slutet! Invigningen är ett klart måste! De brukar få till ganska bra öppningstalare. Se bara på 2007 års talare, Glenn Hysén, som utan att nämna några namn, byggde sitt öppningstal på sin son Anton, som hoppade ur sin garderob med buller och brak i våras. Sen är ju lördagens parad, avslutningen, ett måste. Vi brukar alltid ses ett helt gäng, bögar, flator, homos och heteros, och se paraden tillsammans. Däremellan kan man fylla veckan med precis det man har lust och ork med. Som ett alldeles eget, överdådigt homosmörgårdsbord. Politik, utställningar, fester och mat. TIPS: Gör ditt eget program.

Bild från Stockholm Pride 2010. Foto Magnus Ragnvid Chammon.

Bild från Stockholm Pride 2010. Foto Magnus Ragnvid Chammon.

Brukar du gå i paraden eller titta på? Vart är bästa platsen för att se paraden?

– Jag har gått med ett par gånger i paraden, både i Stockholm och i Köpenhamn, men tycker att det är roligare att stå vid sidan om nu. Man hinner se så mycket mer då! Så länge man är i vänners sällskap, så kan man stå precis var som helst och dricka champagne ur pappmuggar i, förhoppningsvis, gassande sol. TIPS: Läs mer om årets parad här.

Vart är det bäst drag under Prideveckan?

– Idag i Kungsan,  måndag 1 augusti, spelar Straight Up! årets pridelåt ”Show the world tonight”, och det kommer garanterat att vara packat med folk. Annars älskar jag att hänga på Mälarpaviljongen. Bästa stället i stan, och gärna flera kvällar i rad! TIPS: Läs om invigningen här.

Bild från Stockholm Pride 2010. Foto Magnus Ragnvid Chammon.

Bild från Stockholm Pride 2010. Foto Magnus Ragnvid Chammon.

Tre anledningar till att fira Prideveckan?

– 1. Vi får aldrig glömma, att vi inte bara firar pride för vår egen skull, utan att det fortfarande finns människor runtomkring i världen, som lever under dödshot och ”sjukdomsstämpel”, bara för att de älskar en person av sitt eget kön. Kärlek kan ALDRIG vara fel eller en sjukdom, och därför behöver vi påminna världen om att vi, som homosexuella, kräver samma rättigheter som alla andra människor. Överallt.

2. Stockholm pride har valt ”öppenhet” som tema på årets pride. Öppenhet är en av många grundstenar vårt samhälle bygger på, och ju mer öppenhet vi kan få etablerat på alla plan, desto bättre förutsättningar har vi att leva och fungera som människor i samhället. Detta gäller inte bara HBTsamhället, utan det gäller alla människor.

3. Det är ett perfekt tillfälle att ses med bekanta som man inte träffar så ofta. Folk kommer från hela landet, och utanför landets gränser, för att ta del av pride firandet.

För fullständigt program och annan information, besök Stockholm Pride.

Se även: Magnus blogg på CHIC.

Av: Anna Olivemark Foton: Magnus Ragnvid Chammon.


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar