Annons

Annons

Michael Jacksons 5 bästa videos
Annons


Nyligen avlidne kungen av pop, Michael Jackson, slog igenom stort på 80-talet, då ”Thriller” (världens mest sålda album) släpptes. I samma veva startades videokanalen MTV, något Michael snappade upp snabbt. Michael förstod att det inte enbart räckte med grymma hits utan låtarna skulle även matchas med påkostade och innovativa videor. Ingen lade ner så mycket tid, pengar och avancerad koreografi på sina videos som Michael Jackson. Flera av hans musikvideos är över 10 minuter långa. Det här är inte nödvändigtvis hans 5 bästa låtar, men absolut hans 5 mest underhållande videos.

1. ”Thriller”. Blev framröstad till den bästa musikvideon genom tiderna. Och även om storyn är en kackig vampyrpastisch så är den funkiga dansen med spökena och en gulögd Michael historisk. Vi är många som kämpade länge för att lära oss dessa moves i slutet av 80-talet. John Landis regisserade videon, bara en sådan sak. (Fullängdsvideon får ej visas på You Tube, men här är själva dansavsnittet ur ”Thriller”.)

2. ”Smooth Criminal”. Hela avsnittet med låten finns med i den totalsågade filmen ”Moonwalker” (japp, jag gick och såg den…). En av de mest avancerade danskoreografier som gjorts i en musikvideo. Michael knäcker sig totalt och trotsar alla tyngdlagar som existerar. Iklädd en snygg, vit gangsterkostym är han förtrollande bra i denna video.

3. ”Black or white”. Inte en av mina favoritlåtar, men videon är rolig och täcker allt från absurda luftgitarrinslag, afrikanska miljöer, indianer, John Goodman och Macauley Culkin i biroller, en svart panter, en utflippad solodansscen under tystnad på slutet då Michael toksteppar som om han hade tabasco i brallorna (i fullängdsversionen) och – givetvis – den världsberömda sekvensen med de photoshoppade ansiktena av olika etniciteter som ”flyter in” i varandra.

4. ”Billie Jean”. Michaels överlägset bästa låt. Den tunga, pumpande basgången, synthintrot och den suggestiva ”allt Michael rör vid tänds upp som en lampa”-effekten förändrade allt och gjorde Michael Jackson till den störste – där och då. Videon kom 1983 men känns fortfarande fräsch. Tänk på att demonproducenten Quincy Jones först försökte övertala Michael att slopa ”Billie Jean” till albumet ”Thriller”, eftersom han tyckte både låten och texten var märklig. Tur att Michael stod på sig…

5. ”Do You Remember The Time”. Storstjärnor som Magic Johnson, Eddie Murphy och Iman har statistroller i denna underhållande video som utspelas på Farao Amenhotep IV:s och frugan Nefertitis tid i Egypten.
Annons


TAGGAR
2 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar