Annons

Annons

”Något gammalt, något nytt…” – vad betyder vad på bröllop?

"Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått, något fått" är en vanlig tradition vid bröllop. Men vad betyder egentligen den gamla sägen?

Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått, något fått är fem ting som bruden ska bära med sig under bröllopsdagen. Den gamla traditionen har sitt ursprung i England och heter egentligen ”something old, something new, something borrowed, something blue”. Men har du koll på var traditionen kommer ifrån? CHIC vet!

Annons

Läs mer om bröllop:
Klädkod för kvinnor på bröllop – vad betyder vad?
Fem vanliga missar att undvika när du planerar en möhippa
25 enkla och inspirerande idéer du kommer vilja sno till ditt bröllop

”Något gammalt” (something old)

Traditionen att bära ”något gammalt” under bröllopet sträcker sig ända bak till den viktorianska eran. Saken ska symbolisera länken mellan bruden och hennes egen familj, särskilt med mamma och mormor, och att hon för sitt arv vidare in i äktenskapet. Vanligt är att bära ett smycke från familjen eller att ha med en detalj från mamma eller mormors brudklänning i sin egen.

något gammalt

En kreativ idé för att få in ”något gammalt” i brudbuketten.

”Något nytt” (something new)

”Något nytt” handlar om att bringa lycka och framgång i brudens framtida liv som gift. Enligt traditionen symboliserar ”något nytt” även att brudparet skapar en ny familj som ska finnas för alltid. Saken ska vara något som är införskaffat specifikt för bröllopet, till exempel brudklänningen, vigselringarna, brudbuketten eller brudens underkläder – med andra ord en ganska enkel punkt att uppfylla.

något nytt brollop

”Något nytt” är ofta brudens brudklänning.

Något lånat (something borrowed)

Att bära ”något lånat” under bröllopsdagen ska vara en symbol för att brudens närmaste finns där för henne i framtiden om hon behöver hjälp, som en påminnelse om er vänskap. Traditionellt sett ska du låna något av en lyckligt gift kvinna för att ”låna” hennes äktenskapliga tur. Det lånade ska återlämnas till personen efter bröllopet.

något lånat bröllop

”Något lånat” ska symbolisera bandet mellan bruden och hennes vänner.

Något blått (something blue)

Blått är en gammal symbol för trohet och lojalitet – med andra ord två värden som du vill ta in i det nya äktenskapet. Många bär ett blått strumpeband under bröllopet och andra låter blått gå igen i en huvudbonad eller i brudbuketten.

något blått bröllop

”Något blått” på bröllop kan vara ett inbroderat hjärta i klänningen.

En peng i skon / något fått (and a six pence in her shoe)

På engelska går ramsan ”and a six pence in her shoe” och på svenska har det översatts till både ”något fått” och ”en peng i skon”. En peng i skon ska representera att brudparet alltid ska ha pengar och en peng i varje sko ska bringa extra lycka och rikedom in i äktenskapet.

något fått en peng i skon bröllop

”Något fått” heter det på svenska – en peng i skon brukar det symboliseras med.

Läs även:
Bröllopsplanerare om fem vanliga missar du bör undvika
17 tips för att planera en perfekt möhippa
Guide: Så planerar du ditt bröllop (månad för månad!)

Foto: Pinterest

Annons
Annons

Annons

Laddar