Annons

Annons

Ny studie förklarar: Därför blir du arg när du är hungrig
Annons


10

Är du kanske lite ”hangry”, Taylor Swift?

Blir du arg när du är hungrig? Att vara ”hangry” är faktiskt inte en myt utan förklaras i en ny studie av att hjärnan behöver tillräckligt med kalorier för att kunna kontrollera aggressioner.

Läs även:
17 saker du bara känner igen om du ÄLSKAR mat
Alltid trött? Här är de 6 vanligaste orsakerna

Om vi inte får i oss kalorier på ett tag blir vi helt enkelt mer aggressiva. I en amerikansk studie testades två grupper av universitetsstudenter för att se om den ena gruppen blev argare av ett mindre kaloriintag. Den första gruppen serverades lemonad sötad med socker och den andra gruppen fick lemonad som var sötad med ett kalorifritt sötningsmedel, Splenda. Socker innehåller kalorier vilket ger bränsle till hjärnan, något alltså inte kalorifritt sötningsmedel gör.

Efter serveringen fick deltagarna sätta på extremt hög musik i andra deltagares hörlurar. Deltagarna som hade druckit lemonaden med sötningsmedel reagerade mer aggressivt än den första gruppen. Dr. Bushman, professor i kommunikation och psykologi vid Ohio State University, menar att det beror på att den andra gruppen saknade den självkontroll som krävdes för att inte bli arga.

– Vi vet att prefrontala cortex (den främre delen av hjärnans pannlob, reds. anm) hänger ihop med självkontroll. Och vi vet också att det kräver energi. Även om hjärnan bara står för 2 procent av vår kroppsvikt, behöver den 20–30 procent av kalorierna vi konsumerar. Och den får de här kalorierna från mat.

Läs även:
17 saker du bara känner igen om du ÄLSKAR mat
Alltid trött? Här är de 6 vanligaste orsakerna

Reese Witherspoon looks less then zen as she heads out of a yoga class in Los Angeles

Reese Witherspoon är lite småirriterad.

Av: Malin Ny Foto: All over Press, Stella Pictures Källa: Huffington Post


Annons


TAGGAR
Kommentera | Translate


AnnonsLaddar