Annons

Annons

Pank? Så får du snabba cash och överlever januari med stil
Annons


Sälj dina prylar, eller fynda en ny outfit i CHIC-redaktionens bloppis!

Sälj dina prylar, eller fynda en ny outfit i CHIC-redaktionens bloppis!

Just när vi som mest behöver en makeover och lite vardagslyx är pengarna slut. Tur då att det finns smarta genvägar till att få stålarna att räcka längre.

Av: Malin Forsberg

Sälj, sälj, sälj!

Gå igenom dina prylar – allt från böckerna i bokhyllan och gamla CD-skivor i kartonger till kläderna i garderoben och skräp på vindsförrådet. Vet du med dig att ”smart att spara”-högen oftast blir större än en ”gör dig av med”-högen när du rensar så kanske det är läge att ta hjälp av en  kompis som får agera sträng domare och när du börjar mumla om att den där gröna skjortan som du aldrig använt kanske ska få en ny chans. Sen är det bara att plåta rubbet och prångla ut det på Internet via sajter som Bokbörsen, Blocket, Tradera eller liknande. Du kommer bli förvånad över hur lättförtjänta pengar den där utrensningen var.

Kräng din gamla mobil

Säkert har du en eller två gamla mobiltelefoner hemma i byrålådan. Visste du att du faktiskt kan få pröjs för dem? På envirofone.se kan du sälja din mobil online och samtidigt bidra till en bättre miljö. Du har också möjlighet att donera en del av förtjänsten till Rädda Barnen. Två goda gärningar, alldeles gratis!

Sälj dina hobbybilder

Är du en duktig hobbyfotograf med passion för att fota hundar, varför inte tjäna pengar på det? Sätt ut en annons på ett hundforum och håll tummarna. Att nischa sig inom områden där konkurrensen inte är så stor kan löna sig. Att plåta bröllop brukar också vara ett bra extragig då brudpar har en pressad budget och gärna betalar en ”symbolisk summa”. Du får dessutom förhoppningsvis gratis mat och vin under kvällen. Det finns även sajter där man kan sälja sina hobbybilder online och förhoppningsvis tjäna sig en extra hacka.

Skönhetsfix till minipris

Alla är vi i sugna på en makeover såhär års. Tänk på att det blir många hundralappar billigare om du beställer tid hos en elev på en frisör- eller skönhetsskola. Behandlingarna brukar ta lite längre tid än i vanliga fall men kostar hälften så mycket. Har du tur kan du både få håret klippt och fransarna färgade för under 500 kronor.

Käka flott för en spottstyver

I många städer finns det kockskolor med egna restauranger. Här kan du äta en lyxlunch eller trerätters middag för en spottstyver.  Ett annat sätt att få tillgång  till kanapéer och annat snaskigt är förstås att nosa upp olika PR-event där det bjuds på mat.

Hyr ut ditt hem

Januari är skolstarttider, vilket betyder att det vimlar av bostadslösa studenter som har lätt panik! Att flytta hem till mamma, kompisen eller pojkvännen några medan du hyr ut din etta till någon annan är ett sätt att både hjälpa någon i nöd och få lite extra pengar på fickan.

Ska vi byta grejer?

Är du i inredningstagen och saknar prydnadssaker, men har en överfull garderob? Då är det dags att samla ihop ett gäng som vill vara med på en bytardag. Bestäm en tid och plats, gör ett Facebook-event av det och be alla ta med prylar, kläder, köksgrerj, gamla skridskor och så byter ni helt enkelt med varandra. Supersmart och helt gratis!

Kunskapsbyte

Att gå en kurs och lära sig något nytt behöver inte kosta ett ruttet öre. Fråga i din bekantskapskrets, kanske har du en farbror som är grym på att lira gura men kass på Photoshop, som du råkar vara en fena på: topp – bara att byta kunskaper! Kan du redan spanska och vill lära dig tyska – annonsera i den lokala tidningen och efterlys ett språkkunskapsbyte!

Hyr märkesläder

Ett miljö-och plånboksvänligt sätt att klä sig i nya kläder till speciella tillfällen är att skaffa lånekort på ett klädbibliotek. Trenden är stor utomlands men i Sverige finns det hittils bara i Umeå, Malmö, Stockholm och Uppsala. Priserna och utbudet varierar, men tanken är densamma: för några hundralappar i kvartalet/halvåret så får du låna ett antal plagg under en period, allt från Filippa K-klänningar till J Lindeberg-koftor, accessoarer och plagg från mindre designer. Superbra ju!

Sälj ditt hår!

Det kanske låter lite desperat, men om du ändå ska inviga det nya året med en hårmakeover och har bestämt dig för en kort frisyr, låt bli att kasta dina längder i papperskorgen – det finns garanterat någon annan som kan bli glad för din kalufs. På bland annat Gladys.se kan du sälja ditt hår. Håret måste vara obehandlat, och friskt. Priset varierar, blont hår är mest värt.

Fyll på med freebees

Behöver du en ny foundation och en fuktkräm, glöm inte att de flesta skönhetsavdelningar har prover på många produkter. Det är bara att samla på sig, och dessutom smidigt att ha i sminkväskan. Att lägga vantarna på åtråvärda goodiebags är ett annat smart sätt att dryga ut i skönhetshyllan. Många tidningar, klädmärken och butiker lockar med tillställningar där det bjuds på gratisprylar. Att gilla sidor på Facebook (spana in CHICs sida), prenumerera på nyhetsbrev och hålla koll på modebloggar är ett hett tips för att få nys om dessa events.

Fimpa abonnemang

I panka tider är det hög tid att se över sina fasta kostnader. Kanske är det läge att dumpa den fasta telefonen (om det nu är någon som fortfarande har det?) och skicka tillbaka digital-TV-boxen. Det går utmärkt att ringa gratis via Skype både i mobilen och via datorn och de flesta TV-serier kan du streama på speciella sajter eller se på kanalernas play-funktioner på Internet.

Få gratis PT på Internet

Internet har ett stort utbud av inspirerande träningsvideor med personliga tränare som visar dig exakt hur du ska göra olika övningar. Så varför betala dyra pengar på ett gymkort och en PT när du kan träna gratis hemma med en egen tränare i datorn, utan att behöva passa en tid? Dessutom slipper du svettlukten och trängseln på gymmet.


Annons


TAGGAR
1 kommentar | Translate


AnnonsLaddar