Annons

Annons

Petra Marklund tar över ”Allsång på Skansen”
Annons


Petra Marklund tar över efter Måns Zelmerlöw i "Allsång på Skansen".

Petra Marklund tar över efter Måns Zelmerlöw i ”Allsång på Skansen”.

Sångerskan Petra Marklund, även känd under artistnamnet September, tar över efter Måns Zelmerlöw som programledare för ”Allsång på Skansen” sommaren 2014. Petra blir den första kvinnan att leda det folkkära programmet som direktsänds på SVT1 med start i juni.

Hur reagerade du när du fick frågan från SVT?
– Ärligt talat så befann jag mig helt i chock och trodde jag hört fel. Men sen så började det klarna mer hur de hade tänkt. Nu tror jag att det här kommer att bli helt sjukt kul! säger Petra till SVT.

Hur tror du att SVT har tänkt? Varför fick du jobbet?
– Först och främst tror jag SVT var ute efter något otippat, och det fick de ju kan man lugnt säga. En annan orsak hoppas jag är att jag har en fot i visornas värld och en fot i den moderna popmusiken. När jag var liten spenderade vi alltid våra somrar på landet vid Sjösala, granne med Evert Taubes anda, och pappa spelade alltid hans och andra visor hemma medan mamma sjöng till. Så jag har väl lärt mig en del därifrån.

Vad har du själv för relation till Allsången?
– Jag har varit med två gånger i programmet och att stå på Sollidens scen framför den tokentusiastiska publiken är en jättekick!

Någon allsångs-favorit?
– Då säger jag ”Så skimrande var aldrig havet”.

Och vilken programledare tycker du varit bäst?
– Jag är ju uppvuxen med Lasse Berghagen i den rollen så jag måste välja honom. Dessutom lärde vi känna varandra under inspelningen av Så mycket bättre när vi båda var med. Jag får nog be honom om några råd inför premiären. Sen måste jag ge Måns en eloge som förnyade programledarjobbet på ett fantastiskt sätt. Han var grym!

Hur kommer du att sätta din prägel på Allsången? Vad blir din grej? 
– Först och främst kommer jag att vara mig själv. Jag ska försöka föra vidare Allsångstraditionen på mitt sätt och låta min kärlek till bra musik i alla genrer synas. Sen får vi se hur det kommer att arta sig. Det är nu arbetet börjar.

Till sist. Vad är din största skräck inför ditt nya sommarjobb?
– Att jag ska tuppa av mitt i direktsändningen.

Tidigare programledare:

  • 1935–1950: Sven Lilja
  • 1956–1966: Egon Kjerrman
  • 1974–1993: Bosse Larsson
  • 1994–2003: Lasse Berghagen
  • 2004–2010: Anders Lundin
  • 2011–2013: Måns Zelmerlöw

Läs även: Petra Marklund om sina modefavoriter

Petra Marklund på "Allsång på Skansen" sommaren 2013.

Petra Marklund på ”Allsång på Skansen” sommaren 2013.

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: Stella Pictures, All Over Press
Intervju: Magnus Telander/SVT


Annons


TAGGAR
1 kommentar | Translate


AnnonsLaddar