Annons

Annons

Så byter du julklapparna du inte ville ha

Fick du julklappar som du inte vill ha? CHIC ger dig en fullständig guide till hur du byter julklappar utan kvitto och listar de regler som gäller för öppet köp.

Fick du ett par chockrosa sockor eller en oönskad mixer i julklapp som du inte alls ville ha? Om du vill byta julklapparna finns det olika regler om vad du får och inte får göra. CHIC har koll!

Öppet köp eller bytesrätt?

Om du har fått kvitto på julklappen du vill byta kan du lätt se om du har möjlighet till öppet köp eller bytesrätt. Det är upp till butikerna själva att erbjuda öppet köp och bytesrätt. Nästan alla stora kedjor erbjuder öppet köp i dag, och om det inte står något om det på kvittot kan du alltid fråga en extra gång i kassan.

Annons

Om julklappen är köpt med kort behövs ofta samma kort för att göra en retur. Annars kan du ofta få ett tillgodokort i butiken istället.

Om du inte har något kvitto

Kvitto är ett krav för att byta eller lämna tillbaka en julklapp hos de flesta butiker, eftersom du måste visa var och när köpet är gjort. Ibland kan det även fungera med ett kontoutdrag för att styrka köpet.

Obruten förpackning

Det är olika från butik till butik vilket skick varan ska vara i om du vill byta eller lämna tillbaka den. Generellt sett bör förpackningen vara obruten och varan ska alltid vara oanvänd.

Ångerrätt

Är julklappen köpt på nätet, på telefon eller på annat sätt genom distans är det alltid 14 dagars ångerrätt enligt lag. Om det visar sig att företaget inte har upplyst om ångerrätten så har du som kund ångerrätt i ett år. Kunden måste kunna bevisa sitt köp genom kvitto eller annan handling och du betalar själv frakten.

Reklamation

Du har alltid rätt att reklamera en vara om den är felaktig eller trasig, och enligt lag ska du få felet lagat, en helt ny vara eller erbjudas pengarna tillbaka. Reklamationsrätten gäller i tre år från att köpet har genomförts, men felet måste ha funnits när varan köptes.

Och om du inte vill berätta att du vill byta julklappen…

Sajter som Tradera och Blocket brukar explodera av nya annonser efter julafton där oönskade julklappar säljs i en rasande fart.

Läs även:
11 glittriga nyårsklänningar på rea
13 plagg som passar perfekt till vinterbröllopet
Så påverkar din nyårsoutfit hela ditt 2016

Av: Cassandra Lindblom
Foto: All Over Press

Annons
Annons

AnnonsLaddar