Annons

Annons

Tre enkla steg: Så tar du kontroll över din ekonomi





kontroll över ekonomi

CHIC hjälper dig ta kontroll över din ekonomi.

Ekar kontot tomt när den 25:e börjar närma sig? Dags att tänka om! CHIC ger dig guiden till att ta kontroll över din ekonomi, en gång för alla.

Läs även:
Nu kan du söka drömjobbet hos Victoria’s secret
8 peppande karriärcitat av Anna Wintour
Hannah Graaf startade eget klädmärke – här är hennes bästa tips

Annons

1. Inkomster och lön

De flesta föredrar en anställningsform med fast månadslön. Det är en trygg inkomst som ger en bra grogrund, men är samtidigt inget du blir ekonomiskt oberoende av. För att ändå maxa din lön är det viktigt att du är på rätt plats och brinner för dina uppgifter. Om du inte gör det eller saknar relevant kompetens så är det läge att vidareutbilda dig och eventuellt söka dig om efter nytt jobb.

Känner du att du är på rätt ställe men att din lön inte motsvarar dina förväntningar, så rannsaka först din egen prestation. Står den i relation till det du levererar? Om inte, förhandla! Det kan kännas obehagligt att ta upp lönediskussioner med sin chef, men faktum är att det kan få dig att framstå i proaktiv dager. Var dock strategisk och påläst innan lönesnacket. Använd inte generella termer eller känslomässiga ”krav” som gör din arbetsgivare defensiv, utan peka på konkreta saker du levererat.

Är du väldigt duktig på något och har en stark entreprenörsanda bör du starta eget istället för att vara anställd. Christer Gardell, riskkapitalist (och en av Sveriges miljardärer) säger ”Man måste känna en stark motvilja mot att låta andra bestämma och man måste bejaka den motviljan genom att starta eget.”

Nackdelarna med att vara din egen är att du måste ta risker och stå för alla utgifter själv, liksom att se till att det kommer in pengar varje månad. Fördelarna är allt annat: frihet att styra din tid, självständighet och möjligheten att tjäna exakt hur mycket pengar som helst som hamnar i din egen ficka och ingen annans.

Tips! Har du rätt lön? Hur ser framtidsutsikterna ut för ditt yrke? Kolla in allastudier.se för en bra överblick.

Läs även:
Cecilia Blankens om sitt entreprenörskap: ”Friheten gör mig lycklig”
Caroline Svedbom om att starta eget: ”Gå på din magkänsla”
Anitha Schulmans bästa tips till dig som vill starta eget

2. Skulder och utgifter

Du har en hyfsad inkomst och inte särskilt hög hyra, men ändå känns dagarna innan den 25:e mer än lovligt svettiga och långa. Vad gör du för fel? Förmodligen betalar du varje månad massor av helt onödiga kostnader och utgifter.

Handla inte på kredit!
Enkel tumregel som kommer att spara dig massor av sköna tusenlappar. Är du van vid att leka rikare än du är, behöver du några månaders ekonomisk detox för att komma tillbaka till en hälsosam kostnadsplan. Att lösa dina skulder och krediter är en mer akut åtgärd för din ekonomi än att börja spara. Alltså: hejdå designershopping på Net-a-Porter.com på kredit, bye bye spontana Thailandresor med SMS-lån och adios coola bilen på avbetalning. Prioritera att lösa de skulder och krediter med högst ränta och beta sedan av alla allt eftersom. Det enda lån du egentligen behöver och inte kommer undan är bolån.

Bilen, behöver du verkligen den?
Vissa behöver bilen för jobbets skull, eller på grund av var de bor. Andra kanske har bil mest av bekvämliga skäl. Men att äga bil blir snabbt dyrt. Man kan höfta en årlig utgift på runt 50 000 kronor för en bil (billån, värdetapp, parkering, besiktning, bensin/diesel, försäkring mm). För 50 000 kan du åka taxi många gånger, eller hyra bil då du verkligen behöver. Och ändå få pengar över. Just sayin’.

Äg ditt boende!
Att köpa bostadsrätt eller hus kan låta som en dyr och jobbig investering, men blir grunden till kanske den bästa affär du kommer att göra. Istället för att betala hyra så betalar du varje månad till dig själv. En bonus med ägandet, utöver den potentiella värdeökningen, är välbefinnandet över att vara drottning över sitt hem och kunna göra om hur du vill.

Att tänka på när du köper bostad!

 • Boendet bör kosta högst en fjärdedel av lönen.
 • Läget går före allt annat! Dels det geografiska läget i orten där du letar (allt annat än storstäder brukar inte vara särskilt lönsamt ur prisutvecklingsaspekt), men även bostadens placering i huset. Ju längre ned, desto mindre attraktivt. Högst upp är trevligt, men kanske inte om det inte finns hiss i huset, och så vidare. Hur är utsikten? Ligger bostaden nära något som kan störa, ge oljud eller dra ner attraktionskraften? (Förskolor, obskyra nattklubbar eller restauranger med stark mat är sådant som får folk att dra öronen åt sig).
 • Låt dig inte avskräckas av ett sunkigt yttre! Ju sämre skick, desto bättre affär. Man kan bygga om och renovera de flesta ruckel idag så att de ser ut som slott. Köp hellre något i dåligt skick som du själv renoverar, än att fastna i en hetsig budgivning där folk inte ser klart eftersom de blir helt förblindade av (oviktiga) detaljer som ett lyxigt kök (som vid närmare granskning visar sig vara standardkök från Ikea eller Kvik), eller en charmig fondvägg i hallen.
 • Våga pruta! Bara 1 av 4 bolånare prutar. Snittprutaren kammar hem 8 500 kronor per år. Och 9 av 10 som försöker pruta lyckas också. Tricket är att ringa till flera banker samtidigt. Jämför och sälj dig till den som ger bäst ränta.
 • När du lånar pengar till boende får du reducerad skatt och på så vis blir bostadslånen mer förmånliga än andra typer av lån. På räntekostnaderna får du en skattereduktion på 30 procent. Tips! På bankernas hemsidor kan du räkna ut vad de olika bostäderna skulle kosta dig per månad.
 • Shoppa på rea – inte alltid en bra affär…
  Utgå från behovet, inte priset. Du köper det som affären vill bli av med = dålig affär. Behöver du verkligen de där skorna, eller lockas du att köpa dem bara för att de är prissänkta med 40 %? Har du velat köpa dom till fullpris tidigare? Om svaret är ja kan du överväga att slå till. Om nej, se till att det är öppet köp (det är ofta det trots rea på flera ställen, om det inte är det ska du inte handla) och ta hem dom. Har du inte använt dem på sex dagar, returnera skorna på den sjunde. Är det något du verkligen kommer att använda ofta så gör du det direkt, annars var inte behovet tillräckligt stort eller PPA:n (Pris Per Användning) tillräckligt låg.

  shoppa på rea

  Att shoppa på rea är inte alltid en bra affär.

  3. Sparande

  Två faktorer som är helt oundvikliga i jakten på en tryggare ekonomi är: A. Lösa gamla – och dyra – krediter B. Att hitta ett automatiserat sparande av fondkaraktär. A gick vi igenom i punkt 2. Nu är det dags att se till att dina pengar växer medan du sover!

  Hitta rätt sparande: Prata med din privata bankkontakt (har du ingen sådan så skaffa en) så att de ser till att ett autogiro går från ditt lönekonto till ett särskilt sparkonto. Hur mycket man ska spara varje månad är förstås individuellt och har med din övriga ekonomiska situation att göra. Men en generell riktlinje brukar vara 10-20 procent av din nettolön, alltså det du får ut efter skatt. Dessa procent ska i sin tur sedan fördelas på ett smart sparande, helst i fonder eller aktier. Att tro att man ska bli miljonär genom att spara 600 kr per månad på sparkonton med 1,25% ränta är naivt, det kommer liksom inte att ske om man inte har flera hundra år på sig. Man får vara villig att ta lite risker för att se sina pengar växa. Prata med din bankkontakt om hur stora risker du känner dig redo för att ta och låt hen presentera alternativ för dig.

  Spara mycket under en kortare tid: Om du under en period i livet får extra god ekonomi (kanske genom extraknäck, bonus, tillbaka på skatten eller arv) är det då du ska passa på att spara riktigt mycket, minst 40 procent av din nettolön. Det kan låta mycket men samtidigt är det under en kort tid du har möjlighet att lägga undan så mycket, så passa på att göra det innan tyngre utgifter, barn, lån och annat äter upp pengarna.

  Tips! Kolla upp ISK (Investeringssparkonto), som ger dig mycket lägre skatt på sparpengar, hela 10-15 procent extra de närmaste tio åren.

  Så blir du rik!

  Svenska miljardärernas bästa tips:

 • ”Hitta en nisch och bli bäst på den. Lär dig av dina framgångar. Många säger att man ska lära sig av sina misstag. Av misstag lär du dig att inte göra dem mera, that’s it. Du blir inte rikare av att inte göra misstag mera. Analysera istället framgångarna och multiplicera det: Vad är det som gått bra och varför?” Ayad Al Affar.
 • ”Skaffa dig en partner. Både hemma och på jobbet.” Robert Andreen.
 • ”När ekonomin är dålig sker stora förändringar i olika branscher. Passa på att starta företag då.” Niklas Zennström.
 • ”Fatta inga viktiga beslut onykter. Plus: Du behöver inte studera om du vet vad du ska göra.” Erik Penser.
 • ”Gör färdigt. Det extra varvet, när man tror att man gått igenom allt, är oftast det viktigaste.” Bengt Ågerup.
 • ”Lägg inte alla ägg i samma korg. Var optimist, världsekonomin växer ständigt.” Mats Qviberg.
 • ”Att sätta mål är jätteviktigt för din utveckling. Jag brukar sätta målet att bli dubbelt så stor, annars är det ingen som lyssnar. När man pratar mål sätter man igång en process i huvudet på andra.” Torsten Jansson.
 • Källa: ”Svenska miljardärer”, Birgitta Forsberg (Lind & Co).

  Läs även:
  7 kända kvinnor som tjänar miljoner på sitt företag
  Sex böcker att läsa om du vill jobba med mode
  Så tjänar du pengar på din hobby

  Av: Charlotta Flinkenberg
  Foto: All Over Press

  Annons
  Annons

  Annons



  Laddar