Annons

Annons

Så undviker du skavsår på fötterna i sommar

Sommar är nästan synonymt med skavsår, eller hur? CHIC har lösningen som gör att du enkelt undviker skavsår på fötterna i sommarens alla skor.

När sommaren är här kommer skavsår som ett brev på posten. Svettiga och fuktiga fötter kombinerat med skor i fuskläder eller kanske helt oanvända pjucks är sällan en god idé – och skavsår är ofta ett rent faktum efter bara ett par timmar.

Annons

Men att undvika skavsår går faktiskt om du har rätt knep. CHIC listar sju tips som både lindrar och förebygger skavsår.

förebygga skavsår på fötterna

Det går att förebygga skavsår på fötterna med CHICs knep.

1. Håll fötterna torra och mjuka
När fötterna blir fuktiga uppstår friktion mellan huden och skorna vilket är grunden till ett skavsår. Om du försöker hålla fötterna torra och använder skor som andas, till exempel i äkta skinn eller mocka, kan du undvika skavsår. Se till att förbereda fötterna genom att smörja in dem med en fet kräm på morgonen som gör att friktionen minskar.

2. Strumpor
Om du har sneakers eller andra tygskor är det alltid bra att ha en strumpa i skon. Satsa på låga strumpor där inte skaftet syns, men som skyddar foten mot skavande tyg.

3. Skavsårsplåster
Många använder skavsårsplåster när ett skavsår har uppstått, men ett riktigt proffs sätter på ett plåster redan innan för att förebygga skavsår på utsatta ställen. Det finns flera varianter på marknaden som är särskilt utformade just för skavsår som verkar avlastande och formar sig efter huden. Undvik vanliga plåster – de glider mest omkring och kan faktiskt vara anledningen till skavsår i vissa fall.

4. Gå in skorna hemma
Det är aldrig en bra idé att använda ett par nyinköpta klackar på en viktig fest. Gå istället in skorna hemma eller på jobbet i 15 till 20 minuter om gången för att få dem att forma sig efter dina fötter och minska risken för elaka skavsår. Om skorna klämmer åt på vissa ställen går det att töja ut dem hos en skomakare eller hemma.

5. Behåll gamla skor
Bara för att du har köpt ett par nya skor är det ingen bra idé att kasta eller skänka bort de gamla. Behåll gamla skor tills du känner dig bekväm med de nya.

6. Se till att skorna sitter ordentligt
Redan när du köper skor kan du lätt avgöra om de riskerar att ge dig skavsår eller inte. Köp bara skor som sitter ordentligt – om de glappar eller klämmer åt på vissa ställen är de med största sannolikhet ett dåligt köp.

7. Lufta fötterna
Eftersom skavsår är ett resultat av fuktiga fötter och friktion är det viktigt att du emellanåt under dagen luftar fötterna och torkar av dem försiktigt för att slippa skavsår. Babypuder, som suger upp fukten, kan vara bra att förebygga skavsår med redan på morgonen.

Läs även:
Så undviker du skavsår mellan benen i sommar
Steg för steg: Så får du fina fötter
Så slipper du fotsvett och håller fötterna fräscha

Så behandlar du skavsår

Om du redan har fått skavsår är skadan redan skedd. Skavsår är en form av brännskada som skapar blåsor och obehag på fötterna.

1. Undvik att peta hål
En blåsa skyddar huden som håller på att bildas under. Stick därför aldrig hål på en blåsa utan låt den vara – den är som ett naturligt skavsårsplåster.

2. Tvätta rent
Skavsår kan i värsta fall leda till svåra infektioner och därför är det viktigt att hålla det rent. Tvätta med mild tvål och vatten och se till att få bort smuts.

3. Skavsårsplåster
Moderna skavsårsplåster hjälper huden att reparera sig och avlastar där det gör som ondast. Se till att ha ett gäng ordentliga skavsårsplåster hemma som hjälper när olyckan är framme.

4. Använd bekväma skor
Ge dig för guds skull inte på att använda samma skor som gav dig skavsår. Använd bekväma skor som låter fötterna vila och läka i lugn och ro.

Läs även:
Tricket som gör att du aldrig får ont i fötterna av höga klackar
Illaluktande skor? Så får du bukt med problemet
En gång för alla: Det är den bästa höjden på klackar

Foto: IBL

Annons
Annons

AnnonsLaddar