Annons

Annons

Sex anledningar till att aldrig köpa piratkopior (och hur du undviker det!)

Har du hittat en Chanel-väska på nätet till en bråkdel av inköpspriset? Då är det dags att dra öronen åt sig. Det kan handla om en piratkopia, och att köpa piratkopior är både olagligt och kan stå dig dyrt.

Under flera år har otaliga sajter poppat upp på nätet där du med ett enkelt knapptryck kan klicka hem en Balenciaga-väska till under en tiondel av butikspris. Låter det för bra för att vara sant? Det är det. Alltid. Piratkopior har fullkomligt exploderat på nätet – och anledningarna är många till att inte klicka hem dem. En piratkopia är helt enkelt en falsk produkt, en imitation av originalet.

Annons

Bara under 2013 tog svenska Tullverket 52 148 märkeskopior i beslag, till ett värde av 17 miljoner kronor. Nästan 65 procent av kopiorna kommer från Kina, följt av länder som Bulgarien, Förenade Arabemiraten och Grekland.

märkeskopior väskor

Louis Vuitton till en tjugondel av originalpriset? Tänk om!

Men det är inte väskor och accessoarer som står för majoriteten piratkopior som importeras till Sverige. Möbler, mediciner, skönhetsprodukter, batterier och annan elektronik är andra varor som kopieras och säljs till ett lägre pris på nätet.

Läs mer:
Prislista: Så mycket kostar designerväskorna i butik
Så mycket kostar en äkta Louis Vuitton-väska
Handväskan som varnar när du shoppar för mycket

Det vanligaste som sker när du har beställt en piratkopia på nätet som stoppas av Tullverket är att produkten förstörs, och du står utan ersättning, men utöver det finns det en rad etiska skäl som gör att du aldrig borde köpa piratkopior.

köpa piratkopior utomlands

Det kan bli en dyr historia att köpa piratkopior.

1. Piratkopiorna kan vara farliga
Kopiorna som säljs till en bråkdel av originalpris är sällan testade på samma sätt som det riktiga märket. I piratkopierad makeup har man bland annat hittat spår av råttavföring och arsenik samt andra gifter, som kan vara direkt skadliga mot användaren.

2. Du stödjer organiserad brottslighet
Affären bakom piratkopior är enorm, och har blivit en stor konkurrent till andra grenar av organiserad brottslighet. Genom att köpa förfalskade varor stödjer du en kriminell verksamhet.

3. Du stödjer oseriösa företag
Det finns otaliga uppgifter om hur anställda i företag som gör märkeskopior i länder som Kina jobbar under oanständiga förhållanden, att barnarbete förekommer och att de tjänar långt under minimilön.

4. Du hånar modehusen
Trots att det kan verka oskyldigt med en Gucci-väska från en marknad i Grekland eller en Louis Vuitton-kopia från Blocket stödjer du industrin som övriga modeindustrin kämpar dagligen för att bekämpa. Och ironiskt nog gör du modehusen en björntjänst genom att bära ”deras” design.

5. Det är olagligt
I Sverige är det okej att importera en piratkopia för eget bruk från till exempel en semesterresa, men det är inte okej att beställa hem på nätet. Om Tullverket stoppar ditt brev med en märkeskopia kommer du med största sannolikhet bli av med både pengarna du har pungat ut och kopian. I länder som Italien och Frankrike är det helt olagligt att bära piratkopior (du kan bli stoppad på gatan!), och du kan få böta upp till 100 000 kronor.

6. Det är helt onödigt
Har du en femhundring över att lägga på en väska? Köp en snygg variant – utan märke – på en budgetkedja som Mango eller Zara. Spara pengarna istället för att köpa en fejkvariant som ändå inte kommer att hålla i längden. En dag har du råd att köpa den äkta varan – och vi lovar att det kommer kännas hundra (om inte tusen!) gånger bättre.

Källa: Tullverket

Kom ihåg!
– Be alltid om kvitto om du köper en dyr märkesprodukt via sajter som Tradera eller Blocket.

– Om möjligt, be att få verifiera varan i originalbutiken. I butiken är de ofta hjälpsamma, för att se till att du inte köper fejkvarianter av deras produkter.

– Låter priset för bra för att vara sant? Då är det oftast det – tyvärr.

Läs även:
Så lyckas du köpa en Hermès Birkin-väska
Så mycket kostar designerväskorna i butik
Därför bör du investera i en designerväska under 2016

Av: Cassandra Lindblom
Foto: IBL

Annons
Annons

Annons

Laddar