Annons

Annons

Sju tecken på att du kan drabbas av höstdepression

Höstdepression kallas även årstidsbunden depression, och sägs ha en koppling till väderväxlingen i Sverige. CHIC listar tidiga tecken på att du kan ha drabbats.

Höstdepression, eller årstidsbunden depression som det också kallas, handlar om att du drabbas av en form av depression och ständigt trötthet under en viss del av året. Vanligast är att det sker under hösten, då det blir mörkare i Sverige, men det är också förekommande att du drabbas på vår och sommar.

Annons

Att alltid vara trött och att känna ständig utmattning under hösten och vintern bör du ta på allvar, eftersom så många som fem procent av svenskarna uppskattas vara drabbade av just höstdepression.

Gilla CHIC på Facebook

Relaterat: Alltid trött? Här är sex vanliga orsaker

Det är oklart varför du drabbas av depressionen men en förklaring kan vara att vi i Sverige har stora växlingar mellan årstider och att tröttheten kan vara kopplad till ljus och mörker.

Läs mer: Tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd

Men vilka tidiga tecken och symptom finns det på höstdepression? Klicka in i bildspelet här nedanför och läs sju tecken som du bör känna till.

9
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Om du känner dig träffad och har upplevt flera av symptomen under två veckor eller längre bör du kontakta läkare eller få rådgivning via 1177. Har du självmordstankar eller är oroad för någon annan ska du kontakta 112 eller en psykiatrisk mottagning omgående.

Foto: IBL
Källa: 1177, Psykologiguiden.se

Annons
Annons

AnnonsLaddar