Annons

Annons

Vad dina hårproblem avslöjar om din hälsa

Mjäll, kliande hårbotten eller plötsligt håravfall? Det finns en hel del problem när det kommer till hår - men vad kan det bero på? CHIC vet!

De flesta av oss (läs: alla) vill väl ha ett friskt hår med glans och fräscha toppar? Men det finns en hel del hinder som gör att det är svårt för många av oss att nå dit. Sajten Style Caster har intervjuat Dr. Wolfeld, en plastikkirurg som specialiserar sig på hårtransplantationer, och rett ut vad problemen bottnar i.

Annons

Läs även:
Fem tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd
Kim Kardashians dietist avslöjar hennes strikta matschema
Sju vitaminer som får håret att växa snabbare

#1: Håravfall

När du ska borsta håret och ser att det fastnar några strån i borsten, det är helt normalt. Men när det börjar lossna betydligt mer än vad du är van vid kan du, enligt Dr. Woldfeld, ha en obalans i kroppen.

”Det kan handla om en obalans i sköldkörtelhormonerna, brist på järn eller någon inflammation i tarmen” säger han.

Ökat håravfall kan också vara en reaktion på psykisk stress. Om du är orolig så kan du alltid uppsöka läkare!

#2: Mjäll

När det kommer till mjäll så brukar det faktiskt inte handla om något som är fel på din hälsa. Dock kan det bero på någon form av obalans eller mindre infektion i din hårbotten. En torr hårbotten kan också bli sämre av kyla och kallare temperatur!

#3: Kliande hårbotten

Att det kliar i skalpen mellan varven är inget konstigt, så är det bara. Men om du upplever det som ett återkommande problem så det bero på eksem, någon allergisk reaktion av färgning, schampo eller andra hårprodukter.

”Ihållande kliande hårbotten kan också vara ett tecken på hudåkommor såsom mjälleksem eller psoriasis i hårbotten” menar Dr. Wolfeld.

4: Hårets kvalité ändras

Har du gått från tunt och fint hår till strävt och lite lockigt? Eller kanske håret har ändrats på andra sätt? Då kan det bero på att dina hormoner har hamnat i obalans.

”Det här är vanligt hos kvinnor som åldras vars hormoner ändras och hos yngre kvinnor är det vanligt under en graviditet” säger Dr. Wolfeld.

#5: Oljig hårbotten

Får du kämpa med torrschampo flera gånger varje dag för att din hårbotten är så oljig? Det här är ett väldigt vanligt problem och det kan bero på en del olika saker.

Även här kan det, inte helt otippat, bero på en obalans i dina hormoner. Men det kan också vara en reaktion på en ny diet eller så är det helt enkelt genetiskt.

#6: Håret växer inte

Det kan ta en evighet när du väntar på att luggen ska växa ut eller innan det alldeles för korta klippet återgår till det normala. Varför är det så? Antingen för att du har en brist på vitaminer och protein eller så kan det faktiskt vara så enkelt som att det är skadat av locktänger och liknande verktyg.

Ta hand om dig och ditt hår!

Missa inte:
De vanligaste misstagen du gör med ditt torrschampo
Sex simpla sätt att lyckas med lockarna
Tvätta håret på rätt sätt – så gör du

Foto: IBL

Annons
Annons

AnnonsLaddar