Annons

Annons

Varning för Barbiedrogen som gör dig brun och smal

Läkemedelsverket varnar för Barbiedrogen som är aktuell varje år inför sommaren. Barbiedrogen gör dig brun och smal - men kan ha stora biverkningar.

Den ökända så kallade Barbiedrogen, eller Melanotan som den egentligen heter, är på tapeten igen. Användningen bland unga sägs öka lavinartat, men trots att Läkemedelsverket har gått ut med en varning är den inte förbjuden att använda i Sverige. Den är däremot olaglig att sälja, producera eller importera.

Annons

Melanotan är ett syntetiskt hormon som injiceras för att stimulera kroppens egen produktion av melanin som gör huden brun. Ett par andra ”positiva” sidoeffekter är att det sägs minska aptiten och öka sexlusten. Drogen är läkemedelsklassad men inte godkänd för försäljning i EU och det finns därför begränsad dokumentation av dess effekter. Några av bieffekterna sägs vara huvudvärk, ångest, illamående, hjärtklappning och domningar i armarna. Man kan även få bestående missfärgningar och pigmentförändringar på huden och i värsta fall kan det leda till ett förstadie av malignt melanom – hudcancer. Eftersom man injicerar drogen själv finns det även en risk för infektioner och blodförgiftning.

Sandra Reiche från Kristinehamn är en av dem som använder drogen, vilket hon berättade om på Nyhetsmorgon:

– Jag har använt den i ungefär tre år nu men har inte märkt av några större biverkningar. Det var väl i början man mådde lite illa och så där men annars har jag klarat mig väldigt bra. Jag har fått ökade pigmentfläckar men ingen har växt så jag känner mig ganska trygg ändå.

Sandra Reiche använder Melanotan, även kallat "Barbiedrogen".

Sandra Reiche använder Melanotan, även kallat ”Barbiedrogen”.

Varför började du att använda Melanotan?
– Jag har aldrig kunnat bli riktigt brun. Jag har ofta bränt mig i solen men när jag började med det här har jag inte bränt mig en enda gång. Jag kan vara ute i solen utan solskyddsfaktor och det känns väldigt bra och bekvämt för mig.

Varför är det så viktigt för dig att vara brun?
– Man känner sig snyggare och fräschare när man är brun. Det här känns mycket bättre än att ligga och sola solarium hela tiden och ligga ute och pressa i solen i flera timmar. Det känns säkrare på det viset, för mig i alla fall.

Kommer du att sluta använda Melanotan?
– Nej, inte än så länge men om forskningen kommer fram till att det leder till hudcancer eller andra större biverkningar är det klart att man slutar. Just nu känns det som tomma varningar.

Se klippet från Nyhetsmorgon nedan. Vad tycker du om Barbiedrogen?

Läs även: Busenkla brännan! Så lyckas du med brun-utan-sol

Av: Rose-Marie Söderlund Foto: Sandra Reiches blogg

Annons
Annons

Annons

Laddar